Zeleni: “Navijači, prestanite isticati za koga navijate – to je nacionalizam!”

Mladež stranke Zelenih za saveznu pokrajinu Porajnje-Falačka izazvala je buru negativnih reakcija tražeći od njemačkih nogometnih navijača da se suzdrže od isticanja njemačkih nacionalnih obilježja tijekom Europskog prvenstva u nogometu nazivajući taj običaj nacionalizmom.

“Nacionalizam je oblik patriotizma a tko se definira patriotski automatski isključuje druge”, poručio je preko Facebooka pokrajinski ogranak mladeži stranke Zeleni i pozvao navijače da se suzdrže od isticanja zastava i ostalih nacionalnih simbola.

Šef ureda kancelarke Peter Altmeier (Kršćansko-demokratska unija, CDU) zaključio je kako “mladež Zelenih nije ništa shvatila”.

“Zastave navijača su suprotnost zastavama koje su se vijorile nekad. Zastave su danas simbol za otvorenu i simpatičnu Njemačku”, rekao je Altmeier.

Predsjednik CDU-a za Porajnje-Falačku Patrick Schneider zaključio je kako nakon ovog istupa mladež Zelenih u ovoj pokrajini “zaista više nitko ne može doživljavati ozbiljno”.

Zelenu mladež u Porajnju-Falačkoj kritizirala je i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD).

“Ne dam ni Zelenima ni desnim ekstremistima da mi pokvare veselje navijanja”, rekao je SPD-ov zastupnik u Bundestagu Johannes Kahr.

Zastupnik Zelenih u Bundestagu, kapetan parlamentarnog nogometnog kluba FC Bundestag i deklarirani navijač Dieter Janeck, se distancirao od zahtjeva mladeži svoje stranke optužujući ih za “ubijanje zabave”. On je doduše priznao da ne posjeduje njemačku zastavu ali da se oduševljava igrom “šarolike njemačke momčadi”.

Mladež Zelenih u Porajnju-Falačkoj branila je svoju inicijativu “Nogometno veselje umjesto oduševljenja nacijom” ističući kako i oni “uživaju u nogometu” ali da isto tako smatraju kako nogometna euforija ne mora automatski biti i nacionalna euforija.

“Ovi komentari mržnje pokazuju da mnogima nogometno slavlje služi za prikrivanje čistog nacionalizma”, poručuje se preko internetske stranice Zelenih.

Rasprava oko isticanja zastava tijekom sportskih natjecanja nije nova. Tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj 2006. navijači su po prvi put u poslijeratnoj povijesti masovno isticali njemačku zastavu.

U poslijeratnoj Njemačkoj je dotada vladao podvojen odnos prema isticanju nacionalnih simbola zbog negativne uloge patriotizma i nacionalizma u novijoj njemačkoj povijesti. Nakon ovog prvenstva isticanje nacionalnih simbola je postalo prihvaćeno u najširim slojevima društva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...