Ekološka alternativa: Svinjsko gnojivo moglo bi se koristiti za izradu asfalta!

Nova zamjena za naftu stiže iz jednoga vrlo neobičnog izvora – svinjskoga gnojiva. Ispostavilo se kako je svinjski otpad naročito bogat uljima koja su vrlo slična nafti. Iako su slabe kvalitete da bi se iz njih proizvodio benzin, možda bi se mogla iskoristiti za izgradnju cesta, piše Agrobiz.

Uz podršku Nacionalnoga znanstvenog fonda (NSF) inženjerka visokogradnje Eli Fini i njezin tim sa Poljoprivrednog i tehnološkog sveučilišta u američkoj saveznoj državi Sjeverna Karolina kreirali su lepljivo vezivo iz svinjskoga gojiva, koje se može koristiti za izradu asfalta.

Po cijeni 56 centi za galon, u preradi, ova nova ljepljiva tvar mnogo je jeftinija nego nafta, a dosad je izdržala mnoga rigorozna testiranja.

Fini i njezini partneri napravili su ovaj patent i osnovali tvrtku Bio-Adhesive Alliance, s vizijom da stvore rješenje između poljoprivrednika i građevinske industrije, u kojemu svatko dobiva. Svi neugodni mirisi gnojiva filtrirajuse  i izbacuju tijekom procesa, a poljoprivrednici i dalje mogu koristiti ostatke iz prerade za gnojenje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...