Francuska zabranjuje kultne cigarete

Duhanske kompanije u Francuskoj zatražile su tumačenje novog zakona o javnom zdravlju koji, između ostalog, predviđa zabranu kultnih francuskih cigareta kao što su “Gitanes” i “Gauloises”.

Guardian je objavio da Francuska razmatra ukidanje nekih brendova samo zato jer su previše popularni. Osim cigareta “Gitanes” i “Gauloises”, zabranom bi mogli biti obuhvaćeni i “Lucky Strike”, “Marlboro Gold”, “Vogue” i “Fortuna”.

Novi zakon zasniva se na europskoj direktivi koja predviđa da duhanski proizvodi “ne smiju uključivati nijedan element koji doprinosi promociji duhana ili da odaju pogrešan dojam određenih karakteristika”.

List Figaro piše da iako je direktiva “relativno maglovita”, ali jasno je da pokriva sve što ukazuje na “muževnost i ženstvenost, fizičku spremnost ili vitkost, mladost i druženje”.

Duhanske kompanije pisale su francuskom premijeru Manuelu Vallsu, zahtjevajući sastanak “imajući u vidu ozbiljnost i hitnost situacije”, tražeći razjašnjenje kao i mogućnost podnošenja žalbe na zabranu prije usvajanja zakona.

Cigarete “Gauloises” i “Gitanes” dio su francuskog identiteta od kada su se prvi put pojavile na tržištu 1910. godine, a tijekom Drugog svjetskog rata pušenje ovih cigareta smatralo se kao vid patriotizma.

Kutije cigareta “Gauloises” i “Gitanes” predstavljaju “ženske ikone”, a na “Gitanes” pakiranju je prikazana žena koja pleše s lepezom, dok cigarete “Vogue” odaju “simbole mladosti i društva”. S druge strane, “Lucky Strike”, “Fortuna” i “marlboro gold” nagovještavaju “sreću i uspjeh”, priopćilo je francusko Ministarstvo zdravlja.

Francuska, zemlja sa 13 milijuna pušača, naredila je u svibnju svim proizvođačima cigareta da osiguraju neutralno pakiranje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...