Kako puniti bateriju na mobitelu za maksimalan učinak

Mnogi korisnici se brinu da će punjenje mobitela malo po malo tijekom dana oštetiti bateriju, piše ThisIsInsider.

No, kako kažu iz tvrtke koja proizvodi baterije Cadex, baterije su osjetljive na ‘stres’ kojem ih izlažemo i kako bi se taj stres umanjio, oni daju četiri upute za punjenje mobitela i održavanje zdravlja baterije, prenosi Jutarnji list.

1) Kada se mobitel napuni do kraja, odmah izvadite punjač iz utičnice

ugoročno gledano, ako vaš mobitel ostane uštekan nakon što se napuni do kraja, kao što je to često slučaj kada punite bateriju preko noći, to je za vašu bateriju loše. Naime, kada se mobitel napuni do kraja, on nastavlja crpiti struju kako bi ostao na 100 posto što stavlja veliki stres na bateriju, postepeno uništavajući kemiju koju sadrži.

2) Pokušajte nikada ne napuniti mobitel do kraja

Litij-ionske baterije se ne moraju do kraja puniti te to čak nije niti poželjno. Dapače, bolje je ne napuniti bateriju do kraja jer visoki napon napreže bateriju.

3) Uštekajte mobitel u struju kada god možete

Ispada da su baterije u našim mobitelima sretnije kada ih se puni malo pomalo tijekom dana umjesto jednom. Punjenje mobitela kada ostane bez 10 posto baterije je idealno, no nije praktično za većinu korisnika stoga je najbolje puniti mobitel malo pomalo kada god stignete.

4) Zadržite mobitel hladnim tijekom punjenja

Apple sugerira da je najbolje maknuti s mobitela sve vrste maski i gelova kada se pune. Ako primijetite da se mobitel značajnije ugrije prilikom punjenja, odmah skinite sve dodatke koje imate za njega.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...