“Koš za koš”; predstavljeni sudionici trećeg Zadar Dogus Basketball Tournamenta

Nacionalni projekt Koš za koš nova je inicijativa za povratak mladih na zapuštena kvartovska igrališta. Zadarski S Event nakon organizacije Kupa Hrvatske u košarci te svjetski poznatog Zadar Basketball Tournamenta, pokrenuo je nacionalni projekt obnove kvartovskih igrališta koja su posljednjih godina prazna i izgledaju otužno. S novim smo se tehnologijama udaljili od nekad popularnih okupljališta koja su nam bila drugi dnevni boravak, činila nas zdravijima i u konačnici sretnijima. Ovaj će projekt obuhvatiti cijelu Hrvatsku, a započeo je u Zadru objavom natječaja za obnovu igrališta na koji je stiglo 15 prijava. Slijedi odluka o pobjedniku natječaja i realizacija obnove.

Sljedeći korak je otvorenje igrališta i organizacija turnira na obnovljenom igralištu na kojemu će prva nagrada biti obnova igrališta u kvartu pobjedničke ekipe. Na taj način bi se od turnira do turnira obnavljalo igralište za igralištem i koš za košem. Zadar bi tako već u kolovozu dobio prvo obnovljeno igralište. Zamisao je cijeli projekt preslikati na ostale hrvatske gradove. Već 16. rujna projekt seli u Karlovac gdje će se obnoviti igralište u sklopu Europskog tjedna sporta. Obnovljena igrališta tek su prvi korak koji nas vodi prema željenom cilju, povratku kvartovskih ekipa na kvartovska igrališta, porastu zanimanja za košarku među djecom i povratku košarke u sam vrh hrvatske sportske piramide.

– Drago mi je da je pokrenuta akcija koja za cilj ima brigu za zdravlje naših mladih te ponovnu popularizaciju košarke kao sporta. Moje prve sportske korake napravio sam upravo na mom kvartovskom igralištu na Poluotoku. Danas su mnoga od njih u lošem stanju, a i ne viđam više mlade da igraju na njima. Pozivam mlade da izaberu sport kao način života, izjavio je košarkaš, Zadranin Tomislav Ružić.

Projekt Koš za koš podrazumijeva i druge oblike popularizacije košarke, a to su školske lige, sudjelovanje sudionika projekta na Zadar Basketball Tournamentu (ZDBT), nagrađivanje najboljih pojedinaca, osiguravanje sportske opreme za djecu iz obitelji slabijeg imovinskog stanja i organizacija stručnih i motivacijskih interaktivnih predavanja u školama i na fakultetima.

– Otužno je hodati Zadrom i ne čuti zvuk košarkaške lopte u dvorištima, kvartovima u kojima smo odrasli. Ako je takvo stanje u najkošarkaškijem gradu u Hrvatskoj pitamo se kako je tek drugdje. To nas je potaknulo da pokrenemo projekt Koš za Koš kojim želimo vratiti košarku tamo gdje joj je mjesto, na vrh hrvatske sportske piramide!, izjavila je direktorica S Eventa Zdenka Zrilić i dodala: «S obzirom na brojna previranja na europskoj košarkaškoj sceni bio je pravi izazov posložiti ovogodišnje izdanje ZDBT-a koji bi publici ovako koncipiran mogao biti i zanimljiviji. Ispunili smo svoj cilj i ponovno doveli dva sudionika ovogodišnjeg Final 4 Eurolige, Lokomotiv Kuban i Fenerbahce!»

Sudjelovanje i igranje na Zadar Dogus Basketball Tournamentu zasigurno će mladima biti atraktivnije uz upravo objavljene sve sudionike ovogodišnjeg, trećeg po redu, izdanja turnira koje se održava od 22. do 25 rujna u dvorani Krešimira Ćosića na zadarskom Višnjiku. Turnir se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović.

Ovogodišnji turnir bit će osobito atraktivan za domaću publiku. Uz ekipu KK Zadar, turniru se pridružuju zagrebačka KK Cedevita, sudionik ovogišnjeg Final 4 Eurolige Lokomotiv Kuban, podgorička KK Budućnost Voli. Na turniru će treću godinu zaredom nastupiti i dvije turske momčadi, dobri znalci zadarske publike – Darussafaka Dogus te još jedan sudionik ovogodišnjeg Final 4 Eurolige – Fenerbahce.

Četiri dana turnira izvrsna su priprema momčadima ususret novoj sezoni. Bit će pokazatelj u kakvom su stanju momčadi. KK Zadar pokazat će u kojem smjeru ide s novim trenerom, a bit će zanimljivo i vidjeti hoće li Fenerbahce po treći puta osvojiti titulu najboljeg.

Vaše kvartovsko igralište koje treba obnovu u projektu Koš za koš možete prijaviti na e-mail: [email protected].

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...