Na projekciji filma Luke Klapana u Pridrazi tražila se stolica više!

U petak na večer u kripti pridraške crkve tražila se stolica više, naime u sklopu manifestacije Novigradsko kulturno lito 2016. upriličena je projekcija dokumentarnog filma Luke Klapana ‘Pridraga: ratna sjećanja’. Brojni mještani i turisti koji su dupkom ispunili taj jedinstveni prostor pridraške crkve Gospe od Ružarija gledali su i materijal snimljen odmah po završetku vojno redarstvene akcije Oluja, a riječ je o S-VHS snimci do temelja spaljene i porušene Pridrage što se u loopu vrtjela prije same projekcije dokumentarca. Projekciji filma nazočila je i Ljubica Krcić predsjednica Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije koja je u pozdravnom govoru između ostalog istaknula kako je od velike važnosti da se snimaju ovakvi filmovi naročito zbog mlađe populacije jer generacije koje su rođene nakon Domovinskog rata znaju sve manje i manje o borbi Hrvata za nezavisnost, a ovakvi će im filmovi produbiti znanja o ratu koji je okončan puno prije nego što su se rodili u slobodnoj Hrvatskoj. Ljubica Krcić u ime Udruge civilnih stradalnika zahvaljuje autoru Luki Klapanu što je snimio film ‘Pridraga: ratna sjećanja’, a također je najavila zajedničku suradnju s Klapanom na sličnim projektima.

Potom je prikazan film Pridraga: ratna sjećanja kojeg je Luka Klapan snimio u produkciji Udruge FFVAL. Film je to koji na posve drukčiji način govori o Domovinskom ratu, a u kojem svjedočanstva ponajprije iznose pridraške majke suočene s gubitkom svojih sinova koji su položili živote za domovinu (Luca Čulina Mirkova, Ana Zubčić, Antula Čulina) zatim ratni zarobljenik Stanko Čulina Medo te Luca Čulina ranjena u Domovinskom ratu.

Dodajmo na kraju kako su zbog pijeteta i da se ne zaboravi organizatori općina Novigrad i MO Pridraga ovo senzacionalno i hvale vrijedno događanje posvetili svim poginulim Pridražanima u Domovinskom ratu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...