Škabrnja i Lišane Ostrovičke na današnji su dan prvi puta osjetile agresorsko zlo

Na današnji dan prije 25 godina, 17. srpnja 1991. godine, po prvi puta su agresori iz redova JNA i srpskih pobunjenika napali Škabrnju i Lišane Ostrovičke. Topničke granate sijale su smrt po selima zadarskog zaleđa cijeli taj dan, ali i danima i mjesecima nakon njega kada su konačno, nakon teških borbi, oba sela pala u ruke zločinaca.

Škabrnja je napadnuta s položaja JNA i četnika u selima Lišane Tinjske, Biljane i Zemunik Gornji, bez ikakvog povoda iz hrvatskoga sela. Krizni štab evakuirao je Škabrnju (žene, djecu i starce) uz pomoć dva autobusa, teretnih kamiona i osobnih vozila u Zadar. Velik dio izbjeglica upućen je odmah na Ugljan, u turističko naselje u Kukljici. Dio prognanih ostaje u Zadru kod rodbine ili seli u hotel Iž. Civili su se periodično vraćali nakon potpisivanja primirja kojih se neprijatelj nikada nije držao. Škabrnja je agresorima u ruke pala 18. studenog 1991. godine.

Lišane Ostrovičke granatirane su nemilice, a od topničke vatre prvoga dana stradali su fra Mile Mamić i redarstvenik Josip Žulj. Gađalo se iz Ostrovice, a stanovništvo je u bijegu od granata raseljeno po mjestima u primorju. Hrabri borci iz Lišana odolijevali su neprijatelju sve do kraja mjeseca rujna, unatoč slabom naoružanju, a tada je iz osvete mjesto nakon osvajanja do temelja spaljeno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...