Tim Orešković uvjerio informatičkog diva; IBM otvara centar u Hrvatskoj!

IBM je donio končanu odluku o otvaranju svog tehničkog centra u Hrvatskoj! Otvorit će 500 radnih mjesta, a nije isključeno da se ta brojka poveća na 800. Od rujna prošle godine IBM je počeo intenzivno razgovarati o tom projektu unutar Agencije za investicije, no kako su u igri bile još neke države koje su se razmatrale za ulaganje, cijeli se proces produljio.

Što i nije neobično, jer je svaki ulagač, pa je tako i IBM, želio znati primjerice, koja zemlja nudi bolje poticaje te koja je u mogućnosti dati toliki broj radnika, pretežito visoke stručne spreme IT usmjerenja koje će oni trebati u svom centru. Analiza je u konačnici pokazala da Hrvatska može dati dovoljan broj radnika, ali i da su našipoticaji za ulagače hi-tech industriju najbolji u odnosu na susjedne zemlje. Upravo se i zato predviđa da će broj zaposlenika biti i veći od 500, jer nakon tog broja i iznos poticaja, koji se koristi na smanjenju opterećenja na bruto plaću, znatno raste.

A sigurno je i dobra vijest da je IBM konačnu odluku o ulaganju donio u vrijeme političkenestabilnosti, koja se uvijek spominje kao prva pretpostavka za odluku investitora o ulaganju, te u zemlju koja ima znatno niža ulaganja u odnosu na zemlje koje su bile konkurenti Hrvatskoj u tom projektu. No izgleda da su IBM-u u končanici bile presudne porezne olakšice i iskustva drugih ulagača u zemlji te činjenica da imamo potrebanobrazovani kadar.

Kako piše Večernji list, na odluku je utjecao i nedavni posjet IBM-ovaca Plivinim pogonima kroz koje ih je proveo opozvani premijer Tihomir Orešković.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...