Završena je 14. Ninska šokolijada, provjerite kako je bilo!

Poznata, jedinstvena gastronomska manifestacija 14. Šokolijada, uspješno je završila. Zaljubljenici u gastronomske delicije i etno običaje uživali su u prekrasnoj atmosferi ljetne večeri u starogradskoj jezgri Nina. Turisti i posjetitelji su mogli okusiti kvalitetne zalogaje ovog aromatičnog jela,te sudjelovati u bogatom  zabavnom programu.

Nin ima ekskluzivu – jelo koje se časti i slavi kroz manifestaciju Šokolijadu, jednoj od  najvažnijih gastro manifestacija u Zadarskoj županiji, te jednoj od 100 najznačajnih manifestacija u Hrvatskoj.

Prigodom prihvaćanja pokroviteljstva nad ovogodišnjom Šokolijadom uvažena predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović je rekla:

Uz zahvalu na upućenoj zamolbi, koristim prigodu izvijestiti da s iznimnim zadovoljstvom prihvaćam pokroviteljstvo nad manifestacijom koja uvelike pridonosi očuvanju tradicije izrade ninskog Šokola i turističkoj promociji Nina. Isto tako držim iznimno važnim što ista, između ostaloga, potiče pokretanje proizvodnja Šokola od strane mladih Ninjana koji će dalje čuvati tu tradiciju.

Pokroviteljstvo nad Šokolijadom prihvatili su: Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede, Zadarska županija i Grad Nin. Završnu feštumod šokola Manifestaciju su uveličali i prigodnim govorom se obratili direktorica Turističke zajednice Grada Nina Marija Dejanović, pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica, Krešimir Laštro, pročelnik za more, pomorstvo i turizam Zadarske županije.

Šokol – jedinstveni proizvod postao je gastronomski zaštitni znak Nina i Zadarske regije, pa je manifestacija uvrštena u 100 najznačajnijih manifestacija u Hrvatskoj. Izuzetni značaj imaju medijski pokrovitelji koji pridonose prepoznatljivosti manifestacije. Ove go je bila Antena Zadar.

Ova jedinstvena manifestacija jedna je od najinteresantnijih manifestacija u Hrvatskoj te motiv dolazaka u destinaciju brojnim domaćim i stranim gostima. Spoj vrhunske gastro priče i tradicije, lijepo spaja jednu modernu i tradicijsku priču o Ninu, Zadru i Hrvatskoj, rekla je u svom pozdravnom govoru Snježana Brzica, pomoćnica ministra turizma.

U natjecanje se ove godine uključilo 64 šokolara, a ocjenjivački sud čiji posao nije bio nimalo lak odabrao je najšokolare u dvije kategorije Ninski šokolari i Šokolari iz okolice Nina. Stoga su bila dva ocjenjivačka suda koja su imali velik posao, ali kao i prethodnih godina oduševili su svojim osjetilnim sposobnostima i pomogli u pronalasku najboljeg.

Članovi žirija za ocjenu Ninskih šokolara bili su: Dolores Barać, Ive Pijaca, Ante Ćurko, Branimir Vučetić, Bože Bakić. Ocjenivački sud kategorije Šokolari ostalih mjesta su: Zdenko Stulić, Slavko Štulić, Krešimir Laštro, Kristijan Čvrljević, dok je predsjednik ocjenjivačkih žirija bio Zdenko Stulić.

Pobjednica ovogodišnje Ninske šokolijade u kategoriji Ninski šokolari  Zorica Šalov, drugo mjesto osvojio je Domagoj Burela, a treće mjesto Matija Šalov.

Pobjednik u kategoriji Šokolari iz ostalih mjesta je Ivica Matulj, iz Privlake. Drugo mjesto osvojio je Šime Šango također iz Privlake, a treće mjesto osvojili su učenici Poljoprivredno prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, Zadar.

Na manifestaciji se tradicionalno predstavlja folklorna baština Zadarske županije, a nastupili su gosti iz Slovenije. Turisti su bili oduševljeni nastupom kulturno – umjetničkih društva i klapa Zadarske regije. Nastupili su: KUD Sveti Ivan Glavosjek iz Donjih Raštana, Kveštura iz Dikla, KUD Luzarica, Pridraga, ninska muška klapa Condura, te KUD Donat iz Zadra. Specijalni gosti  Šokolijade iz Slovenije s folklornom grupom „Rožmarin Dolena“ iz Haloza oduševili su štajerskim plesovima. Sva su folklorna društva imala nastup na pozornici i po trgovima starogradske jezgre Nina.

U uvodnom dijelu programa nastupile su Ninske mažoretkinje, te proslavljeni Tamburaški orkestar KUD-a “Branimir” iz Nina, dok je završni dio programa uveličan vatrometom, a grupa Furešti zabavljala je mlade do ranih jutarnjih sati.

U izložbenom i prodajnom programu mogli su se kupiti  različiti poljoprivredni proizvodi  iz Zadarske županije. svoje proizvode su predstavili Solana Nin, Sirana Gligora s Paga, Kraljevski Vinogradi iz Petrčana, OPG Eugen Novaković, OPG Pavić, OPG Julijan Lonić, OPG Vidaković, OPG Raspović te prijatelji Nina iz kontinentalne Hrvatske odnosno predstavnici Turističke zajednice Vukovarsko Srijemske županije i predstavnici Lepoglave Agro – turistički klaster.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...