Lokacije za promatranje Suza sv. Lovre; Zadarska županija je jedno od najidealnijih područja

Nebo iznad Hrvatske noćas će biti kulisom zvjezdanog spektakla u narodu poznatog kao Nebeske krijesnice ili Suze svetog Lovre, a astronomi predviđaju pravu kišu Perzeida – čak oko 160 bi ih trebalo biti vidljivo u jednom satu. “Predstava” će započeti manjim meteorima, a veći primjerci trebali bi vidljivi nakon 1 sat ujutro.

Osnovno pravilo za idealno promatranje Nebeskih krijesnica je vrlo jednostavno – što dalje od grada i svjetlosti, to bolje, no u razgovoru sa stručnjacima diljem Hrvatske potražili smo i idealne lokacije za promatranje Perzeida.

Većina Zagrepčana zvijezde će promatrati s Petrove gore kod spomenika Vojina Bakića, a nešto bliža opcija je popularni “astronomski zavoj” podno Hunjke.

Oni koji odluče potegnuti malo dalje, mogli bi se zaputiti do Međimurja.

– I danas nam dolazi jedna ekipa iz Zagreba jer je gornje Međimurje idealna lokacija za promatranje zvijezda. Dok je Petrova gora pokrivena šumom, mi se spremamo na vidikovac na Sv. Urbanu. To je idealna lokacija na brežuljku s kojeg se vidi Slovenija, Mađarska i čitavo Međimurje, jer je horizont čist pa se vidi veća površina neba, kaže Zoran Novak, predsjednik astronomskog društva Vega iz Čakovca.

Park prirode Papuk i ove godine organizira astro party na lokalitetu Metaljka, za koji kažu da je najmračnija točka u Hrvatskoj, a na virovitičkom području zvijezde će se najbolje vidjeti sa brežuljka u Pitomači, na kojem se nalazi zvjezdarnica.

– Nalazi se na ne više od 100 metara nadmorske visine i to je idealno mjesto za gledanje Perzeida. Možda je malo pretjerano očekivati ih preko 200, ali oko 120 je sasvim realno, kaže za Index Branko Novosel iz Astronomskog društva Pitomača.

Kada je u pitanju Osijek i okolica, kako kaže Denis Vida iz Astronomskog društva Anonymus, najbitnije je popeti se iznad magle, vlage i komaraca.

– Studentska udruga mladih astronoma Tardis od 21 sat priprema organizirano promatranje zvijezda na jezeru Bajer u Osijeku, a mi iz Valpova se spremamo na Papuk. Na lokaciji između Orahovice i Kutjeva, uz slabo prometnu cestu nalazi se lokacija s koje će vidljivost biti vrlo dobra, jer je dosta visoko, kaže Vida.

Na području Istre, očekivano, zvijezde će se promatrati uz Zvjezdarnicu Višnjan, gdje organizirano promatranje meteorskog potoka Perzeida počinje od 21 sat, uz prigodan program.

U planetariju Astronomskog centra Rijeka na Gornjoj Vežici uoči dolaska Nebeskih krijesnica moći će se pogledati 10-minutna live prezentacija o Perzeidima, a Riječane se potom poziva da “vatromet” promatraju iz parka ili sa terase Zvjezdarnice. Kada je u pitanju riječka okolica, Elio Jankov preporučuje odlazak na Platak ili pak područje Studene i Klane.

– Na oko 800 do 1000 metara nadmorske visine je jedna lijepa visoravan, no pripazite da ne zalutate jer je granica u blizini. Odlična je lokacija i područje Učke, oko 200 do 300 metara ispod vrha, osobito prema istarskoj strani. Dobro se obucite, kao da je zima, jer se noću na tim visinama temperature naglo spuštaju, savjetuje Jankov.

Za razliku od Riječana, Zadrani doslovno mogu birati u kojem će smjeru kad su u pitanju Perzeidi.

– Na našu sreću, Zadarska županija je jedno od najidealnijih područja za promatranje noćnog neba. Prema Ninu, Zemuniku, Sukošanu, prema Škabrnji, iznad Posedarja… Gdje god krenete nećete pogriješiti, ali najbolje je otići na Velebit, pogotovo sa ličke strane”, kaže Ivo Dijan, napominjući da će svaki manji otok biti savršena “zvjezdarnica”, što dalje od kopna, to bolje.

“Uz otoke i Velebit, skoro cijela Lika je idealna za promatranje zvijezda. Osobito preporučujem područje uz Zrmanju i od Obrovca prema Kninu koje je također idealno jer ima minimalnu rasvjetu”, pojašnjava Dijan iz Astronomskog astronautičkog društva Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...