Petrov: “Dođe li do velike koalicije, maske će pasti!”

Podovom nadolazećih Parlamentarnih izbora, s čelnikom Mosta razgovarala je, u sklopu tekstova o ovogodišnjim izborima, Slobodna Dalmacija. Zbog ravnopravnog praćenja svih sudionika, prenosimo dio razgovora.

Jeste li upravo vi budući hrvatski premijer?

– Birači će prvi odgovarati na to pitanje. Nadamo se da će na to odgovoriti još potvrdnije nego prvi put, nakon čega premijeri nisu postali ni Karamarko ni Milanović. A izlaz iz krize u koju su Hrvatsku dvadeset godina gurale dvije potrošene političke opcije definitivno je pokazao Most. Bojimo se da bi i Milanović i Plenković samo nastavili vraćati Hrvatsku u depresivnu kolotečinu i beznađe. Oni zato nisu kandidati koji bi Hrvatskoj osigurali potrebne promjene i napredak.

Koliko ste u to sigurni?

Prilično sam siguran da oni nisu idealni kandidati za premijera kao što to nije bio ni Tomislav Karamarko, jer je Most za razliku od HDZ-a i SDP-a koji su zajedno rušili zadnju vladu, dokazao kako je dosljedan u borbi za dobrobit građana i zaštiti nacionalnih interesa. Međutim ponavljam, mi ne uvjetujemo ništa osim promjena u korist Republike Hrvatske. Kako god, dosta je bilo stranačkog duopola koji je u posljednjih 20 godina opustošio Hrvatsku. Baš zato Most ima program koji je orijentiran na mlade kao pokretače pozitivnih promjena, na poduzetnike koji su lokomotiva razvoja te na politiku čistih ruku, bez korupcije, bez pogodovanja i stranačkog uhljebljivanja.

Koliko bi vas mandata, po vašem mišljenju trebalo dovesti do premijerske funkcije?

Politički odnosi nisu matematički, to ovisi o nizu okolnosti, ali vjerujem da će Most dobiti veću potporu nego na prošlim izborima.

Što ako HDZ i SDP ipak formiraju veliku koaliciju. Koliko je to realnost, a koliko fikcija? Bojite li se takvog raspleta?

Ma ne bojimo se ničega. To što se u ovom trenutku čini da je velika koalicija logična za HDZ i SDP s obzirom na to da imaju isti modus operandi – uhljebi, uzmi i podijeli, ne znači da će se i dogoditi. Morate uzeti u obzir da su kod njih veliki problem fotelje kojih je malo, a puno je gladnih usta. Način na koji oni razmišljaju i donose odluke je identičan. Ta svjetonazorska, ideološka podjela na vrhu obje stranke je običan cirkus za javnost. Ne govorim o bazi, pravoj ljevici i desnici, koja će im, možda biti problem, uđu li u koaliciju.

Ako rezultat bude sličan kao u studenome, što će biti dalje?

Ja ne znam kome je gore, nama što moramo s takvima, a moramo jer smo odgovorni prema građanima – ali i zato što ako želite promjene ne možete biti po strani već se morate boriti za njih – ili njima zato što znaju što ih čeka kada je riječ o suradnji s nama. I HDZ i SDP. I jedni i drugi znaju da im nećemo dopustiti isti model vladanja kao u zadnjih dvadesetak godina. Kako god, bez Mosta nema nove vlade

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...