Biogradska Ilirija povećava temeljni kapital; Najavljena kupnja City Gallerije

Biogradska turističko-hotelska tvrtka Ilirija objavila je u petak da će na glavnoj skupštini sazvanoj za 24. listopada biti predloženo povećanje temeljnog kapitala te da dobru investicijsku priliku vidi u akviziciji poslovno-trgovačkog centra u Zadru.

Povećanje temeljnog kapitala uprava i nadzorni odbor predlažu ulozima u novcu i izdavanjem novih redovnih dionica javnom ponudom, uz isključenje prava prvenstva postojećih dioničara, osim Allianza ZB s obzirom da taj dioničar ispunjava uvjet kao kvalificirani ulagatelj.

Prihvati li skupština taj prijedlog, povećanje temeljnog kapitala provelo bi se uplatom u novcu izdavanjem najviše 27.400 novih redovnih dionica pojedinačnog nominalnog iznosa 580 kuna, a i iznos za koji se nove dionice izdaju utvrđuje se u rasponu od 1.250 kuna do 1.500 kuna za jednu novu dionicu, kaže se u Informacijskom memorandumu za izdanje novih dionica.

U memorandumu se navodi i da potencijalni ulagatelji za upisane nove dionice ne mogu uplatiti iznos manji od 100 tisuća eura po ulagatelju, ali je uprava ovlaštena svojom odlukom odrediti i viši najniži iznos ulaganja, dok će izdanje novih dionica smatrati uspješno izvršenim ako se u utvrđenim rokovima za upis i uplatu upiše i uplati najmanje 26.030 novih dionica.

Ako ponuda novih dionica bude uspješno provedena temeljni kapital Ilirije povećat će se sa 159,1 na najviše 174,9 milijuna kuna.

Očekivanja i planovi

Napominjući kako ostvaruju kontinuirani rast prihoda i profitabilnosti, iz Ilirije podsjećaju na dokapitalizaciju iz listopada prošle godine, kada je Allianz ZB uplatio 21,8 milijuna kuna. Time su smanjena ukupna dugovanja prema bankama za 39 milijuna kuna i financijske rashodi te postavljeni temelji za ostvarivanje daljnje racionalizacije poslovanja i značajne uštede kroz aktivnu politiku upravljanja troškovima.

Za 2017. planiraju daljnju konsolidaciju prihoda i rashoda te poboljšanje operativnih i financijskih rezultata, ali i nove investicije, za što dobru priliku, kako navode, vide u akviziciji odnosno kupnji po prihvatljivoj vrijednosti ‘vrlo operativnog zadarskog Poslovno trgovačkog centra City Galeria’.

Pritom iznose da je taj centar 2015. imao prosječnu popunjenost od 76,2 posto, dok je od siječnja do kraja kolovoza ove godine to bilo 89,2 posto. Naglašavaju da ta akvizicija predstavlja investiciju od 10,4 milijuna eura ili 78 milijuna kuna, čije je financiranje predviđeno dokapitalizacijom i kreditom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...