Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama; U osam mjeseci ove godine 194 žene u Zadarskoj županiji bile su žrtve obiteljskog nasilja

Danas je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a obilježava se u spomen na smrt triju žena koje su toga datuma 1999. godine ubijene na Općinskom sudu u Zagrebu.

Osnovni cilj Nacionalnog dana jest senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira. Unatoč tome, brojka žena koje su žrtve obiteljskog nasilja, sve je veća.

Prema podacima PU zadarske, tijekom osam mjeseci ove godine počinjeno je ukupno 298 prekršaja nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega su oštećene 194 ženske osobe te 89 muških osoba. Promatrajući dob oštećenih osoba ženskog spola, 25 je maloljetnica, 34 osobe su u dobi od 18-30 godina, 74 osobe su u dobi od 31-50 godina, 38 osoba je u dobi od 51-65 godina te 23 ženske osobe imaju više od 65 godina.

– Kaznenim djelom nasilničkog ponašanja oštećeno je 11 osoba ženskog spola, kaznenim djelom tjelesne ozljede 7 osoba ženskog spola, prijetnje- 10 osoba ženskog spola, 3 kaznena djela teške tjelesne ozljede -3 osobe ženskog spola. Navedena statistika odnosi se na oštećene ženske osobe , koje su žrtve člana obitelji, odnosno bliske osobe, kažu u PU zadarskoj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...