Nastupom sudionika završena vokalna tradicijska radionica dinarskog područja

U nedjelju 25.09. s početkom u 18:00 sati u Gradskoj loži sudionici vokalne tradicijske radionice dinarskog područja predstavili su naučene primjere.

Prednost je dana mladima jer su oni garancija očuvanja određene tradicije, pa tako i vokalne tradicijske glazbe. Uz šestogodišnju i devetogodišnju djevojčicu, šesnaest mladih bilo je u dobi od jedanaest do devetnaest godina. Najveća skupina mladih bila je iz Lišana Ostrovičkih, zatim slijedi Ražanac, pa Zemunik. Svi su oni članovi kulturnoumjetničkih društava. Njima su se priključile i tri mlade djevojke – dvije glumice i jedna vokalna pedagoginja. Njih zanima vokalna tradicijska glazba različitih naroda, pa su se tako odazvale i na radionicu vezanu uz vokalnu tradicijsku glazbu dinarskog područja. Težište je bilo na dinarskom području Zadarske županije, tj. na Ravnim kotarima i Bukovici. Zanimljivo je da se ovoj radionici pridružio i mladić iz Zadra koji se inače bavi suvremenom glazbom, te student četvrte godine studija etnologije i kulturne antropologije sa Sveučilišta u Zadru koji je, inače, dobar poznavatelj svirke na tradicijskim glazbalima sjeverne Dalmacije.

Voditelj radionice, dr.sc. Joško Ćaleta, znalački je pripremio polaznike za nastup. Na programu je prvo bila pjesma “Pišem pismo tinta mi se proli” iz Pridrage, a zatim su slijedile pjesme: “Ljub’ me dragi, ne žali me mladu” iz Polače, “Divojka se na gran’ naslonila” iz Radovina te “Resti bolje, moj zeleni bore” iz Posedarja. Izvedba je bila odlična i puna mladenačke energije. Zatim su nastupili stariji, prvo dva muška ojkača, iz Lišana i Rodaljica, a potom se u kantalicu uključio i voditelj radionice dr. sc. Joško Ćaleta. Pjesme iz Rtine, Škabrnje, Jasenica, Zemunika i Galovca predvodile su žene iz tih mjesta, članice kulturnoumjetničkih društava, uz pratnju ostalih žena iz navedenih mjesta te mladih, ali i muških.

Tada je slijedilo malo iznenađenje iz Ražanca. Četiri srednjoškolca i jedan muškarac srednje dobi otpjevali su “Svetoj žrtvi uskrsnici” koja se inače pjeva na sam Uskrs. Važnost ove pjesme je što je ona sljednica glagoljaškog crkvenog pjevanja.

U posljednjem dijelu programa bila su kola. Prvo kolo izveli su mladi iz Lišana Ostrovičkih, uz drugo kolo pjevala se pjesma iz Posedarja “Lipo li je naše sinje more”. Polako su se pridruživali svi ostali polaznici, a kod trećeg kola priključio se i voditelj radionice odlično interpretirajući pjesmu iz Rakovice u Lici “Igrali se konji vrani”, naravno, uz pratnju svih sudionika. Na kraju se igralo “kukulešće” uz cvitare i pismu i krenulo se na Narodni trg što je i najprirodnije jer su tradicijska vokalna glazba i ples (igranje), zapravo, vezani uz otvoreni prostor i druženje. Iznenađenje, odobravanje i radost – bile su reakcije koje su se mogle vidjeti u Loži i kod svih prisutnih na Narodnom trgu. Program je trajao četrdeset minuta.

Svakako valja napomenuti da je značaj ove dvodnevne radionice prepoznalo i financiralo Ministarstvo kulture. Drago nam je da je odaziv bio velik te sa zadovoljstvom navodimo i imena onih koji su nastupili u Loži:

GALOVAC

Lenka Dupljanović, 57 g.

Milka Kožul, 63 g.

Milka Gamiraža, 76 g.

Danica Smolić Ročak, 76. g.

JASENICE (KUD Vila Velebita)

Zorica Bujadilo, 60 g., Slovenka

Ana Baričević, 63 g.

Marija Šarlija, 63 g.

Ivka Nekić, 63 g. voditeljica, (rodom iz Zagreba)

LIŠANE OSTROVIČKE

Veronika Mamić, 6. g.

Mihaela Nimac, 10 g.

Ana Marija Mamić, 11 g.

Ana Mamić, 11 g.

Nikolina Mamić, 13 g.

Magdalena Nimac, 14 g.

Klara Nimac, 14 g.

Marija Zrililć, 14 g.

Sara Mamić, 15 g.

Karla Nimac, 16 g.

Ivana Šimunac, 17 g.

Karlo Martin Kalcina, 18 g.

Davorka Mamić, 35 g.

Mile Nimac, 70 g.

MEDVIĐA

Zdravko Pilipović, 52. g.(živi u Benkovcu)

RAŽANAC

Ante Kožul

Niko Lukić

Jure Teklić

Niko Kožul – sve srednjoškolci

Dario Lukić, 42 g.

RODALJICE

Marijan Kamber, 62. g., živi u Benkovcu

RTINA

Nela Miletić, 56 g.

Branka Stošić, 56 g.

ŠKABRNJA

Ive Karlić

Mara Škara

ZEMUNIK

Iva Dujak, 9 g.

Anđela Dujak, 11 g.

Ana Marija Fabijan, 20 g., voditeljica mladih

Božo Fabijan, 70 g.

 

Thyda Bares, francuska glumica, trenutno u posjeti Hrvatskoj. Dijelom je brazilskog porijekla. Odlična je pjevačica.

Marko Brkljačić, student četvrte godine etnologije i kulturne antropologije sa Sveučilišta u Zadru

Kristofor Jurjević, mladi glazbenik iz Zadra

Adriana Josipović, performerica, klaunica glumica; završila istarsko tradicijsko pjevanje, srpsko tradicijsko pjevanje, ojkanje.

Marta Kolega, rodom iz Kali na otoku Ugljanu, pjevačica i vokalna pedagoginja. Pogađala je istarsko, srpsko, makedonsko tradicijsko pjevanje, tradicijsko pjevanje Hrvata iz Vojvodine, a već je ranije prošla radionicu ojkanja kod dr. sc. Joška Ćalete kao i Adriana Josipović.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...