Promatranje ptica u Ornitološkom rezervatu Veliko Blato na otoku Pagu

I ove godine u Hrvatskoj će se odvijati aktivnosti vezane uz promatranje ptica povodom EuroBirdwatch dana i to tijekom vikenda 1. i 2.10.2016. Udruga Volim Vlašići i javna ustanova Natura Jadera organiziraju promatranje ptica u Ornitološkom rezervatu Veliko Blato na otoku Pagu, u subotu, 1.10.2016. od 10-12 sati.

Obilazak rezervata vodit će mr.sc. Morana Bačić, stručna voditeljica u JU Natura Jadera. Biti će osigurano 20 dalekozora ali ukoliko imate svoj slobodno ga ponesite. Sudjelovanje je besplatno a za informacije i prijave kontaktirajte nas na: [email protected].

EuroBirdwatch je najveći događaj u organizaciji BirdLife partnera u Europi i njihovih lokalnih partnera, a odvija se svake jeseni s ciljem uključivanja šire javnosti u promatranje ptica na migraciji i općenito podizanja svijesti građana o ovom prirodnom fenomenu. Udruga BIOM ove je godine nacionalni koordinator događanja “Europski dani promatranja ptica”.

O rezervatu Veliko Blato:

Veliko Blato otkad je zaštićeno kao ornitološki rezervat predstavlja pravo utočište mnogobrojnih močvarica, naročito u vrijeme njihova gniježđenja, selidbe i zimovanja. Duljina močvarnog staništa je oko 2 km i prosječna širina oko 1,2 km.

Sjeverni dio je okružen trskom, koja je osobito lijepo razvijena na sjeveroistočnom dijelu blata. Uz trsku ima nekoliko vrsta šaševa, sitova i drugih močvarnih vrsta. Uz rub depresije su livade koje povremeno u proljeće i jesen budu poplavljene. Južna strana blata je okružena kamenjarom s mjestimično razvijenim kamenjerskim vrstama biljaka kaduljom, smiljem, bjelušina i dr.

Ovdje se redovito mogu vidjeti crna liska, mali gnjurac, ćubasti gnjurac, siva čaplja, bijela čaplja, bukavac, ibis, patka njorka, bijela zličarka, a posebnost je gniježđenje patke kreketaljke, eje livadarke, velike ševe koje su ugrožene u europskim razmjerima, a u Hrvatskoj vrlo rijetke i malobrojne gnjezdarice. Zadnjim istraživanjem koje je provela javna ustanova Natura Jadera koja upravlja područjem Velikog blata zabilježeno 168 vrsta ptica.

Takvo očuvano močvarno područje danas je prava rijetkost pogotovo zbog sve veće ugroženosti močvarne ornitofaune i nestanka močvarnih biotopa u cijeloj Europi. Upravo iz tog razloga područje Ornitološkog rezervata Veliko Blato uvršteno je u Ekološku mrežu Natura 2000. Među svim tipovima staništa u Europi, močvarna su staništa zasigurno ptičjim svijetom najbogatija i najraznolikija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...