S više od 5 milijuna kuna; Županija sufinancira prijevoz učenika

Sufinanciranje prijevoza učenika ove školske godine neće doći u pitanje, što je bio slučaj protekle godine. Najava o ukidanju sufinanciranja naišla je na veliki otpor, pa se na koncu ipak našlo sredstava za tu – u roditeljskom buđetu – vrlo bitnu stavku.

Na sjednici održanoj 19. kolovoza 2016. godine Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola u razdoblju rujan – prosinac 2016. godine.

Kriteriji za ostvarivanje prava sufinanciranja troškova javnog prijevoza su:

– da je učenik u školskoj godini 2016./2017. upisao i redovito pohađa srednju školu na području Republike Hrvatske,

– da učenik kupuje mjesečnu kartu za korištenje sredstava redovitog javnog prijevoza (autobus i vlak),

– da udaljenost od adrese u mjestu prebivališta, odnosno boravišta učenika do adrese u mjestu škole iznosi više od 5 kilometara.

Pravo sufinanciranja troškova javnog prijevoz ne ostvaruje učenik:

– koji je smješten u učeničkom domu koji se nalazi u istom mjestu njegova školovanja,

– kojemu se troškovi prijevoza u cijelosti financiraju iz drugih izvora (učenici koji imaju prebivalište na otocima, programi jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i sl.).

Osigurana su sredstva za troškove prijevoza učenika koji srednju školu pohađaju na njihovom području u iznosu od 75% cijene mjesečne učeničke karte za vlak ili autobus ukoliko je cijena mjesečne učeničke karte za autobus veća od:

– mjesečne radničke karte – sufinancira se 75% cijene mjesečne radničke karte;

– ukupnog iznosa pojedinačnih dnevnih karata za dane pohađanja nastave u mjesecu, sufinancira se 75%

Kriteriji za stjecanje prava za sufinanciranje troškova prijevoza učenika srednjih škola su:

: – da je učenik u školskoj godini 2016./2017. upisao i redovito pohađa srednju školu,

– da učenik kupuje mjesečnu kartu za korištenje sredstava redovitog putničkog javnog linijskog prijevoza (autobus ili vlak),

– da udaljenost od mjesta prebivališta učenika do mjesta škole, odnosno do prve linije javnoga prijevoza, iznosi više od 5 kilometara.

Pravo sufinanciranja troškova javnog prijevoza ostvaruju i učenici koji srednju školu pohađaju u susjednim županijama. Kriterij za stjecanje prava je da su upisali programe obrazovanja kojih nema na upisnom području Zadarske županije, te ako su upisali programe obrazovanja kojih ima u Zadarskoj županiji da su troškovi prijevoza do škola susjedne županije niži od troškova prijevoza do škola u Zadarskoj županiji.

Fiskalnom procjenom je utvrđeno da je ukupan iznos potrebnih sredstava za prijevoz redovitih učenika srednjih škola Zadarske županije u razdoblju rujan – prosinac 2016. godine 5.387.634,00 kn. Navedena ukupna procjena troškova temelji se na cijeni učeničkog mjesečnog pokaza pomnožen s brojem učenika koji ostvaruju pravo na sufinanciranje međumjesnog prijevoza, te njihov umnožak pomnožen s 3 mjeseca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...