Zadranima prijeti skrivena opasnost; LED rasvjeta dokazano opasna za zdravlje!

LED rasvjeta odnedavno je novi hit u gradu Zadru i okolici. Takva javna rasvjeta postavljena je da obasjava zidine kod Foše, perivoje Vladimira Nazora i kraljice Jelene Madijevke, a može ju se naći i u Preku te u Kalima, ali i drugdje. Danas gotovo da i nema doma bez barem jedne LED žarulje, a iako je ugradnja takve rasvjete pametan ekonomski potez, sa zdravstvene strane stvari su u potpunosti drugačije.

Tako barem tvrdi Američka zdravstvena asocijacija koja je još u lipnju objavila kako visokosenzitivna LED ulična rasvjeta emitira takozvano “nevidljivo plavo svjetlo”. Ono je, kažu znanstvenici, ključan faktor nesanice, ali i povećanja rizika od zdravstvenih problema poput raka ili kardiovaskularnih bolesti.

LED svjetla prvih generacija zaista imaju negativan utjecaj na ljudsku psihofizičku dobrobit, rekao je Michael Siminovitch sa Sveučilišta u Kaliforniji za Washington Post.

Ipak, SAD od LED rasvjete ne planira odustati, a sigurni smo da ni naše gradske vlasti vrijednu investiciju neće napustiti, bez obzira na znanstvene dokaze. Naime, LED svjetla su i do 50% više energetski efikasnija od običnih, a traju i tri do četiri puta duže. Dokaz je to da je LED rasvjeta ne samo ekonomski isplativija, već i bolja za okoliš kad već za ljude nije.

Mogućnost kompromisa ipak postoji. Naime, grad Phoenix u Sjedinjenim Američkim Državama najavio je prelazak na kombinaciju klasičnih “starih” i LED svjetala gdje bi LED svjetla bila korištena za javnu rasvjetu u punom smislu riječi (prometnice, raskrižja), dok bi u stambenim četvrtima grad i dalje trebao sijati “žuto”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...