Znanstveni skup XV. Dani Cvita Fiskovića u Zadru; Tradicionalni susret povjesničara umjetnosti Hrvatske i regije

U organizaciji Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru, od 28. rujna do 1. listopada na Sveučilištu u Zadru održat će se znanstveni skup XV. Dani Cvita Fiskovića. Ovaj tradicionalni susret povjesničara umjetnosti Hrvatske i regije, koji je u svojih petnaest izdanja okupio preko 250 izlagača, po prvi puta se održava u Zadru, nakon Orebića, Korčule, Dubrovnika, Šibenika, Mljeta, Hvara i drugih lokacija.

Aktualni susret nosi naslov LIKOVNE UMJETNOSTI, ARHITEKTURA I POVIJESNI IDENTITETI. Stvarajući, naime, djela likovnih umjetnosti i arhitekture umjetnici se često kroz težnju za samoreprezentacijom naručitelja, susreću i sa zadatkom uobličavanja i određivanja ne samo njegovog vlastitog, ali i kolektivnog identiteta, preciznije rečeno identiteta uže ili šire društvene zajednice kojoj također po vlastitom shvaćanju naručitelj pripada, bilo da je riječ o obitelji, bratovštini, komuni i regiji, poslovnoj zajednici, naciji itd. Ukratko, naručitelji uz pomoć umjetnika nastoje vlastiti identitet stvoriti, definirati i redefinirati u odnosu prema identitetu onog Drugog. Kreirajući identitete umjetnici se oslanjaju na postojeće vizualne ili povijesne narative, interpretirajući ih i obogaćujući, ili, pak, postaju kreativni tvorci novih identitetskih konstrukata, bilo na formalnoj bilo na značenjskoj razini. Suvremena povijest umjetnosti i njoj srodne discipline tradicionalno propituju ovu gotovo neiscrpnu problematiku, pa stoga brojna pitanja i dalje čekaju svoje odgovore, a neka nisu ni otvorena.

Na skupu govori trideset znanstvenika iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, od doktoranda do redovitih profesora i akademika, koji obrađuju naslovnu temu istražujući umjetnička djela i narative nastale od antike pa do suvremenog doba.

Tijekom skupa bit će predstavljene brojne recentne znanstvene povijesno umjetničke monografije, kao i VI. Zbornik Dana Cvita Fiskovića: Razmjena umjetničkih iskustava u jadranskome bazenu, urednika Jasenke Gudelj i Predraga Markovića. Nadalje, po prvi puta u Hrvatskoj održat će se i Okrugli stol „Znanstvena periodika iz područja povijesti umjetnosti u Hrvatskoj“, na kojem će urednici najprestižnijih domaćih časopisa raspravljati o aktualnim pitanjima znanstvenog izdavaštva. Također, bit će predstavljeni i uspjesi studenata povijesti umjetnosti, odnosno dobitnici Godišnje nagrade za najbolji diplomski rad Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske i Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu.

Skup se održava pod stalnim pokroviteljstvom VII. Razreda za likovne umjetnosti Hrvatske Akademije znanosti i umjetnosti iz Zagreba, a financijsku su ga potpomogli Zaklada HAZU, Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru.

za Znanstveno-priređivački odbor Dana Cvita Fiskovića 2016.

dr. sc. Laris Borić

dr. sc. Jasenka Gudelj

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...