Arheološkom muzeju Zadar vrijedna nagrada

Arheološki muzej Zadar je dobitnik Godišnje nagrade Hrvatskog muzejskog društva za 2015. godinu u kategoriji za međumuzejsku suradnju u 2015. godini. Nagrada je dodjeljena za projekt Zlato i srebro srednjeg vijeka matičnih arheoloških muzeja Republike Hrvatske koji je realiziran u suradnji s ostalim matičnim arheološkim muzejima Republike Hrvatske.

Projekt “Zlato i srebro srednjeg vijeka…” je zamišljen tako da su matični muzeji Republike Hrvatske, Arheološki muzeji iz Zadra, Zagreba, Splita, Pule i Osijeka pripremili zajedničku izložbu svojih najznačajnijih izložaka nastalih u vremenu od oko 400. do oko 1500. godine. Izložbe su pripremljene prema istovjetnom konceptu i otvorene su u svakom od matičnih muzeja istoga dana i u isto vrijeme. Isto tako su i katalozi i drugi izložbeni materijali oblikovani prema istovjetnom konceptu te u cijelosti stručno i znanstveno usuglašeni.

Izložbenim projektom “Zlato i srebro srednjeg vijeka…” željelo se javnosti predstaviti odabrane predmete hrvatske kulturno-povijesne baštine pohranjene u srednjovjekovnim zbirkama hrvatskih arheoloških muzeja

Autor izložbe i kataloga ” Zlato i srebro srednjeg vijeka u Arheološkom muzeju Zadar ”  je dr.sc. Radomir Jurić, a autor oblikovanja Mario Beusan.

Iz Arheološkoga muzeja u Zadru i Muzeja ninskih starina predstavljeni su zlatni, srebrni i pozlaćeni predmeti koji pripadaju ranom kršćanstvu, Istočnim Gotima, Bizantu i Hrvatima ranoga i kasnoga srednjeg vijeka u vremenskom rasponu od konca 4. i početka 5. pa do druge polovice 15. st. Ukupno je izloženo 59 predmeta.

Izložba je pobudila veliki interes javnosti te ju je posjetilo preko 20 000 oduševljenih posjetitelja.

Iznimno smo ponosni na ovu nagradu i priznanje struke kao i na autora izložbe ” Zlato i srebro srednjeg vijeka u Arheološkom muzeju Zadar, našeg kolegu dr. sc. Radomira Jurića, pišu iz Arheološkog.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...