Foto: Izvučeni dobitnici prvog kruga nagradne igre „Energiju uštedi i nagrade zavrijedi“

Dana 14. listopada 2016. godine, u 12 sati, u Gradskoj loži održan je prvi krug izvlačenja nagrada te su izvučeni dobitnici u okviru FIESTA nagradne igre „Energiju uštedi i nagrade zavrijedi“ koja se provodi u sklopu europskog projekta FIESTA – Families Intelligent Energy Saving Targeted Actions (Promicanje inteligentnih energetskih ušteda u obiteljima).

Fond nagrada za nagradnu igru „Energiju uštedi i nagrade zavrijedi“ iznosio je 25.000,00 kn(uključen PDV), a nagrade su osvojili:

1. NAGRADA Daikin INVERTER klima uređaj, FTX35K/RX35K s montažom i Wi-Fi kontrolerom (vrijednost: 7.539,30 kn) , IVICA MILANJA  (serijski broj nagradnog kupona: 35);

2. NAGRADA Gorenje sušilica rublja, 8kg, A+++.(vrijednost: 5.699,00 kn)SANDRA GRGIN (serijski broj nagradnog kupona: 30)

3. NAGRADA Bosch perilica rublja, 7 kg, A+++ (vrijednost: 3.199,00 kn),  MARIN GOSPIĆ (serijski broj nag.kupona: 353)

4. NAGRADA DeLonghi odvlaživač zraka (vrijednost: 2.399,00 kn)
DARIJA VUKMAN (serijski broj nagradnog kupona: 92)

5. NAGRADA DeLonghi odvlaživač zraka (vrijednost: 2.399,00 kn)
FRANKO TORIĆ (serijski broj nagradnog kupona: 75)

6. NAGRADA Gorenje grijač vode, uspravni 50L slim (vrijednost: 1.254,90 kn)TEREZIJA PUNOŠ(serijski broj nagradnog kupona: 71)

7. NAGRADA Gorenje grijač vode, uspravni 50L slim (vrijednost: 1.254,90 kn) VJERICA SEKULIĆ (serijski broj nag.kupona: 317)

8. NAGRADA Gorenje grijač vode, uspravni 50L slim (vrijednost: 1.254,90 kn)DANIJELA STIPANIĆ(serijski broj nag.kupona: 23)

Prisutnim dobitnicima nagrade je uručio pročelnik za EU fondove Grada Zadra, Šime Erlić koji se i obratio prisutnima te naglasio važnost projekta FIESTA za podizanje svijesti o energetskoj učinkovitosti. Ana Bajlo, voditeljica Odsjeka za energetsku učinkovitost u Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra, ujedno voditeljica projekta, izvjestila je o provedbi projekta FIESTA i naglasila da nas u sljedećoj godini očekuje još jedna nagradna igra te je pozvala građane da se prijavljuju za besplatno energetsko savjetovanje na telefon 208–043, e–mail: graditeljstvo@grad–zadar.hr, preko web-stranice: http://www.fiesta–audit.eu/en/ ili osobno na adresu Brne Krnarutića 13, Zadar.

U tročlanoj komisiji za izvlačenje nagrada uz Anu Bajlo i Šimu Erlića bila je i Lana Hudetz, energetska savjetnica i pomoćnica voditeljice projekta koja provodi energetska savjetovanja na terenu.

Sudionici u nagradnoj „Energiju uštedi i nagrade zavrijedi“ mogu biti isključivo punoljetni predstavnici obiteljskih kućanstava s prebivalištem na administrativnom području Grada Zadra. Nagrade sudionici mogu osvojiti pod uvjetom da su sudjelovali u besplatnim energetskim savjetovanjima pri čemu su prednost za ugovaranje savjetovanja imala kućanstva niže platežne moći, a dobivaju 2 kupona po savjetovanju.

Ukupna vrijednost projekta FIESTA iznosi 2.379.827,00 eura, od čega EU sufinanciranje iznosi 1.708.250,00 eura, odnosno 72 posto. Predviđeni budžet za Grad Zadar iznosi 79.298,00 eura, od čega EU sufinanciranje iznosi 60.772,00 eura.

Projekt se financira iz programa CIP Intelligent Energy – Europe (CIP IEE), a njegova je provedba započela 1. listopada 2014. godine i trajat će do 30. rujna 2017. godine, odnosno 36 mjeseci.

Konzorcij projekta sastoji se od 19 partnera iz pet europskih zemalja (Italije, Španjolske, Hrvatske, Bugarske i Cipra), a koordinator projekta je Znanstveni park AREA iz Trsta. Grad Zadar partner je u projektu.

Partneri u projektu su:   AREA Science Park Trst – Italija (koordinator projekta), Grad Trst – Italija, Grad Ravenna – Italija, Grad Forlì – Italija, Centre of Research for Energy Resources and Consumption (CIRCE) – Španjolska, Grad Zaragoza – Španjolska, Grad Pamplona – Španjolska, Grad Logroño – Španjolska, REA Kvarner – Hrvatska, Grad Pula – Hrvatska, Grad Rijeka – Hrvatska, Grad Zadar – Hrvatska, Regional Energy Agency of Pazardjik – Bugarska, Grad Burgas – Bugarska, Grad Pazardjik – Bugarska, Grad Vratsa – Bugarska, STRATAGEM Energy – Cipar, Grad Limassol – Cipar i Grad Larnaca – Cipar.

Cilj je projekta ušteda energije u kućanstvima s djecom promjenom njihova ponašanja na način da učinkovitije koriste svoje sustave grijanja i hlađenja, kao i poticanje na to da koriste one energetski učinkovitije.

Opći je cilj projekta usmjeriti obitelji na uštedu energije kod kuće utjecanjem na njihove navike u potrošnji energije, kao i na odluke o kupovanju.

Fokus je na aktivnostima i proizvodima koji nude značajan potencijal uštede (hlađenje i grijanje), uz uključivanje posrednika poput trgovaca, instalatera i niza organizacija (za zaštitu okoliša, potrošača, strukovnih udruga) za poticanje konkretnih aktivnosti kućanstava u svrhu postizanja značajnih učinaka u uštedi energije i smanjenju emisije CO2, te ulaganja u sustave grijanja i hlađenja.

Specifični ciljevi projekta su:

·                    Energetske uštede u obiteljima s djecom

·                    Stvaranje potrošačkih grupa

·                    Uspostavljanje Energetskog info pulta u gradovima partnerima

·                    Promicanje kupovanja energetski učinkovitih sustava grijanja i hlađenja

·                    Postizanje održivosti Energetskog info pulta i nakon završetka projekta.

Provedbom projekta nastoji se smanjiti potrošnja energije i emisije stakleničkih plinova u kućanstvima:

·                    Pomažući kućanstvima u prilagodbi njihovih navika i učinkovitijem korištenju energije

·                    Savjetovanjem prilikom nabave energetski učinkovitijih sustava grijanja i hlađenja

·                    Poticanjem na korištenje obnovljivih izvora energije.

Projekt FIESTA obuhvaća cijeli niz aktivnosti u promociji energetske učinkovitosti u kućanstvima te mu je svrha provesti konkretne mjere za uštedu energije u 160 kućanstava na području Grada Zadra putem energetskih savjetovanja, zatim osnivanjem Energetskog info pulta za građane, izradom vodiča za povećanje energetske učinkovitosti u kućanstvima i sličnih dokumenata, kao i različitim edukativnim (edukacije savjetnika FIESTA-e, radionice za škole, obiteljska kućanstva, instalatere i trgovce i dr.) i promotivnim aktivnostima kojima je cilj potaknuti kućanstva na učinkovitije korištenje energije.

Na Energetskom info pultu Grada Zadra svi zainteresirani građani mogu dobiti informacije o mogućnostima energetskih ušteda, dogovoriti energetsko savjetovanje, dobiti informaciju o otvorenim natječajima na području energetske učinkovitosti i slično.

U okviru FIESTA nagradne igre bit će održan još jedan krug izvlačenja nagrada za građane koji se uključe u projekt.

Građani se mogu prijaviti za besplatno energetsko savjetovanje na telefon 208–043, e–mail: graditeljstvo@grad–zadar.hr, preko web-stranice: http://www.fiesta–audit.eu/en/ ili osobno na adresu Brne Krnarutića 13, Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...