Romi iz BiH naselili se u Italiji, a potom pokrenuli operaciju pranja milijuna eura u Hrvatskoj!

Na osnovu tajnog izvješća hrvatske policije talijanski su istražitelji pokrenuli istragu protiv nekoliko romskih obitelji za koje se sumnja da preko računa u hrvatskim bankama peru novac.

Na računima je, prema dostupnim podacima oko šest milijuna eura, a nalogom zagrebačkog suda oko pet i pol milijuna je blokirano dok se ne utvrdi njihovo porijeklo. U pitanju su sredstva s kojima se povezuju 22 osobe, sve redom Romi koji žive u kampovima kod Torina Chivassa i Massa Carrare, piše Net.

Alarmantno izvješće Europolu

Sumnja da je u pitanju novac koji bi mogao biti stečen kaznenim djelom, te da se radi o iznosu sredstava nesrazmjernom životnim prilikama ljudi na čija su imena otvoreni računi, izražena je u dopisu što je iz Ravnateljstva policije upućen Europolu. Informacija je, kako doznaje Corriere della Sera, nedavno proslijeđena tužiteljstvu u Torinu, koje je još 2004. godine počelo istraživati romske obitelji porijeklom iz BiH nastanjene u Italiji, dok u Hrvatskoj imaju otvorene bankovne račune.

“Moramo pokušati utvrditi radi li se ovdje o pranju novca i to prije nego što nam mjere tajnog nadzora koje mogu trajati godinu dana isteknu. Potrebne su nam sve raspoložive informacije o mogućoj kriminalnoj prošlosti ovih osoba”, napisali u hrvatski istražitelji Europolu. Tu su prije svega mislili na romsku obitelj čijih je 15 članova prikupilo gotovo četiri milijuna eura, dok se iznos penje na šest milijuna kada se u obzir uzmu i osobe koje su s njima blisko povezane.

Nitko ne prijavljuje porez niti ima redovna primanja

“Najviše uplata realizirano je tijekom ljetnih mjeseci”, stoji u izvješću. “Ove osobe nisu podnijele niti jednu poreznu prijavu niti imaju prijavljena redovna primanja”, objašnjavaju dalje svoj zahtjev europskim kolegama hrvatski istražitelji.

U nastavku dopisa navedeni su i do sada utvrđeni konkretni primjeri na kojima se temelji sumnja u pranje novca. Među sumnjivima transakcijama je ona Sene H. koja je tražila od Splitske banke isplatu 222 tisuće eura. Istražitelji vjeruju da je ova žena čalnica organizirane skupine koja se bavi pranjem novca. Naime, u međuvremenu je promijenila ime u Amela S., te proizlazi da ima 60 godina i da je porijeklom iz Mostara, u svom vlasništvu ima i zemljišta u Astiju, u talijanskoj regiji Pijemonte. U inozemstvo je, koliko se za sada zna, odnijela najmanje 322 tisuće eura.

Ranije već osuđivani

Spominje se Raselma H., 66-godišnjakinja, jedna od poznatijih stanovnica romskog naselja u okolici Torina. Njoj je zaplijenjeno nešto više od 1,3 milijuna eura, a već je ranije prijavljivana zbog prijevara i krivotvorenja.

Na popisu sumnjivih je i Zuhdija H., 59-godišnjak koji je živio u romskom kampu u Massa Carrari, a na svom računu je imao 565 tisuća eura. Istovremeno je u prijavi za 2012. godinu naveo porez od 1.700 eura. Prema informacijama kojima raspolaže hrvatska policija Zuhdija H. bavi se preprodajom metala, no talijanska porezna tijela već ga povezuju s utajom poreza.

Uglavnom se radi o osobama koje su u Italiji prijavljene kao primatelji socijalne pomoći ili tek povremeno zaposleni, dok su iznosi na njihovih računima redom impozantni.

Blokirani računi

Tako je i Naim H., 46-godišnjak ranije osuđivan zbog provala, snimljen kako podiže 60 tisuća eura s računa. Poznato je pak da u Torinu živi u socijalnom stanu s partnericom koja je na računu također imala pozamašnu svotu 108 tisuća eura. I ona je lokalnoj policiji već poznata po seriji kaznenih djela.

Na osnovu ovih podataka talijansko tužiteljstvo je tražilo, i od suda dobilo, nalog za blokadu računa svih 22 osumnjičenih Roma.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...