U Zemuniku započela letačka obuka vojnih pilota na helikopterima Bell-206 B

U Eskadrili helikoptera (EH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), 25. listopada 2016. u vojarni Zemunik započela je letačka obuka 22. naraštaja učenika-letača.

Letačka obuka provodi se na helikopteru Bell 206 B, a obuhvaća temeljno, navigacijsko, instrumentalno, noćno, grupno i temeljno NVG (NVG, Night Vision Googles) letenje.

Obuci je pristupilo šest polaznika koji su prethodno uspješno završili teorijsku nastavu i temeljnu obuku na avionu ZLIN-242L. Prvi današnji letovi bili su informativnog karaktera, a odvijali su se na ruti: Zemunik-Benkovac-Novigrad-Vrsi-Zemunik gdje se polaznici upoznaju s osnovnim instrumentima kabine helikoptera, procedurama pokretanja te praćenju rute leta kao i manevara i režima leta.

Polaznica obuke Anamarija Ćurković rekla je kako osjeća ponos i uzbuđenje zbog prvog leta na BELL-u 206 B.

Ovo je jedna od naših zadnjih stepenica u školovanju za hrvatske vojne pilote. Sve što smo do sada radili bila je svojevrsna priprema za letačku obuku. Ono što nam daje sigurnost su iskusni i vrsni nastavnici letenja, a na nama je „upiti“ što više znanja i potrebnih letačkih vještina i sposobnosti. Sigurna sam kako ćemo uz temeljite pripreme i puno učenja uspješno završiti i ovaj dio obuke i priključili se jednoj od helikopterskih eskadrila HRZ-a i PZO-a gdje ćemo nastaviti svoju daljnju letački karijeru kao piloti helikoptera, izjavila je Anamarija Ćurković.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...