“Zelena transformacija” Eko – Zadra; Radionice u prirodi za djecu na Musapstanu

U sklopu projekta “Zelena transformacija” u subotu 22. listopada održan je prvi blok radionica za djecu u nižoj osnovnoškolskoj dobi. Radionice naziva „Snalaženje u prirodi“ i „Moć sjemenja“ održane su u park šumi Musapstan, a vodila ih je članica udruge „Eko-Zadar“ Iva Lukin, dipl. ing. agr.

U sklopu teme „Snalaženje u prirodi“ djeca su učila koristiti kompas i odrediti smjer vjetra pomoću ručno rađenog vjetorokaza, te njegovu brzinu pomoću također ručno napravljenog mjerača vjetra, a kroz šetnju šumom upoznavali su biljni i životinjski svijet. Posebno su ih zainteresirale gljive kojih je, s obzirom na prethodnu kišu, bilo dosta, te kukci. Neopasne kukce i druge male životinjice bilo je dopušteno uhvatiti u kutijicu i promotriti povećalom, no svi su potom pušteni u prirodu. Također su naučili čemu služe štap za šetnju i hvatač vjetra. Jedna od djeci zanimljivih aktivnosti bilo je i prepoznavanje vrste oblaka. U sklopu teme „Moć sjemenja“ mali polaznici imali su prilike vidjeti kako izgleda sjeme žira i zasaditi žir, te kako izgleda sjeme kukuruza, slanutka, paprike, tulipana, avokada, boba, bundeve, lubenica, dragoljuba, noćurka i rogača, ali i naučiti kako iz sjemenja izrastu biljke, a izrađivali su i loptice sijačice. Umjesto predviđena dva, blok radionica trajao je čak četiri sata s obzirom da su boravak u prirodi i učenje novih vještina malim polaznicima bili jako zanimljivi.

Sljedeći blok radionica, umjesto u studenom, kako je ranije bilo najavljeno, održat će se već sljedeće subote 29. listopada iz razloga što se za taj dan previđa sunčano vrijeme. Radionica je besplatna za polaznike, a prijave prima voditeljica radionice Iva Lukin na 091 560 15 25. Roditelji, ukoliko žele, tijekom radionice mogu pratiti svoje dijete. Broj polaznika ograničen je na desetero djece.

U subotu 29. listopada blok od tri tematske radionice održat će se ponovo u park šumi Musapstan s polaskom kod labirinata. Predviđeno trajanje je od 11 do 14 sati, a teme radionica su: „Stabla ja volim“, „Čuvajmo ptice“ i „Jesenski piknik“. Polaznici će saznati zašto su nam stabla korisna, a tijekom šetnje šumom imat će prilike učiti prepoznati stabla, promatrati koru, lišće i grane, mjeriti širinu debla, te učiti o pticama, o tome kako izgledaju i čime se hrane. Također će postaviti hranilicu i kućicu za ptice, kao i kućicu za ježa, dok će se u sklopu teme „Jesenski piknik“ održati igraonica u prirodi za male pustolove koja će uključivati učenje o tragovima i sjenama, te pričanje „priče iz vreće“, odnosno osmišljavanje priče od strane polaznike inspirirane predmetima koje će izvući iz vreće.

Radionice je osmislila Iva Lukin, a provedbu projekta „Zelena transformacija” u 2016. financira Zadarska županija, Upravni odjel za pravne i zajedničke poslove u iznosu od 10.000,00 kuna.

zeleni-2

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...