Iako je prošle godine najavio ostavku ako se potvrdi optužnica, Kalmeta danas tvrdi drugačije: “Kakva ostavka, to su gluposti”

Ako se potvrdi optužnica protiv mene, podnijet ću ostavku na sve stranačke dužnosti u HDZ-u, rekao je u lipnju prošle godine zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta, nakon što je USKOK na Županijskom sudu u Zagrebu podignuo optužnicu protiv njega i još 12 suradnika.

Rekao, pa porekao. Danas, nakon što je u cijelosti potvrđena ista optužnica, Kalmeta, kaže kako su to gluposti, točnije, kako je mogućnost da, grijanjem optuženičke klupe postane teret stranci na lokalnim izborima sljedeće godine, glupost.

Očekivao sam ovakvu odluku i ako je već do toga došlo najbolje je svoju nevinost dokazati na sudu, što ću i učiniti. Jedva čekam da to sve krene, a jednog dana ćemo razgovarati o svemu i kako je do toga uopće došlo. Što se tiče ostavke, u ovih godinu dana koliko je prošlo otkad sam to izjavio, neke stvari su se u životu promijenile – kaže zadarski gradonačelnik koji je utjehu pronašao u slučajevima bivšeg potpredsjednika Vlade, Damira Polančeca, optuženog da je sa sedmoricom suokrivljenika olakšao Podravku za 400 milijuna kuna, a koji naposljetku oslobođen.

Prisjetio se i slučaja bivšeg ministra obrane, Berislava Rončevića, koji je oslobođen optužbi da je zlorabio položaj i ovlasti te na taj način oštetio MORH za oko 10 milijuna kuna.

Rončević je dao ostavku, a na kraju je ispalo da je bio nevin. Zamislite kako je svo to vrijeme bilo njemu i njegovoj obitelji – kaže Kalmeta.

Ne mislim da ću stranci biti na teret. Kakav teret, to su gluposti. Na tim izborima pobjeđujem – osvrnuo se optuženi gradonačelnik na lokalne izbore koji nas očekuju 2017. godine.

USKOK tereti Kalmetu da je povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Uz Kalmetu je optužnicom obuhvaćeno još 12 okrivljenika, među kojima su njegovi najbliži suradnici iz ministarstva – bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković i državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...