Kalmeta će možda opet u kandidaturu za gradonačelnika, građani ga, kaže, preferiraju čak i s optužnicom na plećima

Zadarski gradonačelnik za Index je pojasnio svoje stavove po pitanju moguće ostavke, o lokalnim izborima, utjecaju same optužnice na tijek njegove političke karijere…

Niste član predsjedništva HDZ-a, niti ste bili na listi za Sabor. Međutim, gradonačelnik ste Zadra i predsjednik Županijskog odbora stranke. Protiv vas je potvrđena optužnica, više-manje je poznata svima. Mislite li da trebate podnijeti ostavku na te dužnosti?

Mislim da ovog časa ne trebam davati ostavke na mjesto gradonačelnika i predsjednika Županijskog odbora jer u Hrvatskoj, ali i u Europi i svijetu postoji presumpcija nevinosti i to je u Hrvatskoj ustavna kategorija za sve građane. Dakle, nitko nije kriv dok mu se to u sudskom procesu to i ne dokaže. Ako ustavna kategorija vrijedi za sve građane, mislim da bismo se onda toga trebali i držati. Pa imali smo i slučajeva drugih gradonačelnika koji su bili procesuirani, neki i osuđeni pa su i danas na funkcijama, a protiv kojih je i završen sudski postupak i koji… Zapravo, ne bih ja o njima. Uglavnom, mislim da se trebamo držati te presumpcije nevinosti. Pa nije to ‘za ništa’ ustavna kategorija.

 

Dobro, možemo to skratiti i reći da ne razmišljate o ostavci?

Da. Možemo reći da ne razmišljam o ostavci.

Bivši predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko, najavljivao je da će u slučaju potvrde optužnice tražiti od vas odstupanje s dužnosti. Andrej Plenković se poziva na presumpciju nevinosti?

Mislim da Karamarko tu nije bio precizan. On je meni također tada govorio da za njega nitko nije kriv dok mu se to na sudu ne dokaže, ali mi je rekao da bi bilo dobro ako se optužnica potvrdi da samo stranački mandat – ne gradonačelnički jer su me tu birali građani, naravno, kao člana stanke – da taj mandat stavim na raspolaganje pa će se pokazati što dalje.

 

Koliko je optužnica ipak utjecala na vaše odnose u stranci i Vaše političke ambicije?

Na parlamentarne izbore 2015. sam išao s optužnicom, a i 2016. je ona bila u istom statusu. 2015. ne da sam s tim statusom prošao, nego prošao preferencijalno, uz to što je Karamarko bio prvi na listi i što smo svi drukali da glasove treba dati Karamarku. Tada sebe nisam promovirao nigdje. 2016. nisam htio ići na liste, ja kao ja to nisam htio, naravno u dogovoru s predsjednikom. Procijenio sam da je tako bolje.

Zašto?

Nisam htio ići na listu iz razloga što više sebe ne vidim u Zagrebu, niti sebe više vidim kao čovjeka koji će putovati u utorak u Zagreb u Sabor i vraćati se u petak. Tako sam živio deset godina i meni je toga dosta. I već kad se u tome ne vidim zašto bih onda nekome uzimao mjesto na listi. To je prvi razlog, a drugi razlog je što sam znao da će se optužnicu pokušati iskoristiti, a i pokušavalo se, prvenstveno od stane SDP-a. Iako je optužnica tad bila nepotvrđena, Milanović je rekao da je potvrđena, okej bio mu je to valjda lapsus, nebitno. Dakle, nisam htio jer sam procijenio da bi – iako bih isto prošao preferencijalno – to na nacionalnoj razini moglo naštetiti stranci, a moja najveća želja je bila da HDZ pobijedi.

 

Bliže se lokalni izbori. Kakvi su vam planovi?

Naravno da razmišljamo o izborima, prvenstveno gradski odbor, a ne ja. Imamo strategiju, ali ne možemo izlaziti s bilo kakvim idejama, strategijama, ljudima… l ono na što idemo je povjerenje građana u HDZ i naše koalicijske partnere. I ja sam siguran da ma tko god bio kandidat za gradonačelnika da će HDZ opet imati povjerenje građana.

Postoji mogućnost da ne budete kandidat za gradonačelnika Zadra?

Naravno da postoji, ali iskreno, nismo o tome uopće razgovarali. Svoj stav imam, ali ne bih s njim izlazio jer bih time političkim suparnicima otkrio karte.

Imate li neku ideju, izlaznu strategiju, plan… za nakon politike? Imate li neki plan, tipa, kad ne budem više gradonačelnik radit ću to i to?

Nekih planova velikih nemam, mislim da još naravno ako ne budem u politici imam snage, znanja i energije, i na kraju krajeva moram raditi, živjeti od nečega, tako da razmišljat ću tome. Ali baš sad da imam neku ideju, nešto što me čeka – nisam. Istina je to da svih ovih godina ja sam doista dao sebe kroz tu politiku da se napravi najviše moguće, točno, prvo za Zadar, ali za županiju pa i Hrvatsku. Evo, recimo, podatak – napravili smo više od 73 pristaništa za trajekte, odnosno, luka, da ne govorimo o cestama i svemu ostalom. Tako isto i u Zadru. Sve to vrijeme sam zanemarivao sebe tako da, ne znam koliko vam je to uopće interesantno, imam jednu ledinu koju sam naslijedio od ćaće, a ćaća od njegovog ćaće, on od svoga ćaće i tako dalje. Nije to veliko, šest sedam tisuća kvadrata pa ja nisam svih tih godina tamo uspio posaditi 20 maslina. Sebi nisam napravio ništa. Drugi su u međuvremenu uzimali i od države u zakup, podizali maslinike, sadili vinograde… Ja ništa.

 

Uspoređuju vas s Bandićem, kako ocjenjujete njegov rad?

Mislim da sam bolji od Bandića. Bandića cijenim kao i sve ostale kolege, ali po pitanju realizacija projekata mislim da sam bolji od Bandića.

Nemate takve fontane u Zadru…

Da, Zadar bi trebao fontanu, ali ima i druge prioritete. Moramo napraviti još cesta. Prvo ćemo ceste pa ćemo onda i o fontanama.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...