Odzvonilo pušačima u Hrvatskoj; EU najavila kažnjavanje s 15 tisuća eura dnevno ako ne budemo provodili zakon

Premda je Europska komisija tražila od Hrvatske da novi Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, koji bi bio usklađen s direktivom EU, bude donesen do svibnja ove godine, to se još nije dogodilo, pa nam opasno prijeti mogućnost pokretanja tužbe pred Europskim sudom pravde, što može rezultirati novčanom kaznom od oko 15.000 eura po danu sve dok se ne ispuni ta obveza. Inače, za danas je sazvana hitna sjednica saborskog Odbora za zdravstvo upravo na temu novog zakona koji kasni, piše Jutarnji.hr.

Komisija je već aktivirala prvi od četiri koraka koji se u takvim slučajevima primjenjuju, pa je u srpnju poslala službeni dopis hrvatskoj Vladi u kojem se traži objašnjenje zašto se kasni. Izgovor je tada nađen u izborima i konstituiranju nove Vlade.

Zadnji rok

U suprotnom, aktivirao bi se sljedeći korak koji trenutno prijeti Hrvatskoj, a to znači izazivanje mišljenja o nepoštovanju zakona EU.

– Imam informaciju da će to Komisija učiniti već idućeg mjeseca – kaže eurozastupnica Biljana Borzan. Drugim riječima, prostora za prolongiranje donošenja novog zakona zapravo više nema.

– Budući da je prijedlog Zakona završen, uskoro bi mogao u saborsku proceduru, što znači da bi do kraja godine mogao stupiti na snagu – uvjerava ministar zdravstva, prof. dr. Milan Kujundžić. U tom slučaju, dodatnih problema za Hrvatsku ne bi bilo, ali već i Kujundžićev prethodnik govorio je da će se zakon prihvatiti do studenoga, pa se to ipak nije dogodilo. Prema nekim informacijama, razlog odgode je duhanska industrija, koja je tvrdila da ne može prodati sve zalihe cigareta u staroj ambalaži u tako kratkom roku (do svibnja 2017.)!? Naime, većina zakonskih izmjena odnosi se na strože reguliranje proizvodnje i promjenu izgleda kutija cigareta, čijih 65 posto površine mora biti prekriveno fotografijama organa koji stradaju od duhanskog dima i porukama o opasnostima pušenja. Istina, lobiranja te vrste bilo je i u EU, pa su proizvođači tako uspjeli smanjiti “opasnu” površinu kutije s predloženih 75 na 65 posto. Najkasnije do svibnja u svim državama EU kutije cigareta bit će izgledom ujednačene, a u nekima će nestati i logo proizvođača. Primjerice, Slovenija je tako već krenula s proizvodnjom “bezimenih” cigareta, odnosno sve su kutije iste boje, sa zastrašujućim fotografijama i zdravstvenim porukama.

S ujednačavanjem zakonodavstva u dijelu koji se odnosi na pušenje u javnim prostorima ide malo teže. Potpunu zabranu pušenja u restoranima ima 11 zemalja EU. Mogućnost pušenja u posebno odvojenim i ventilacijski opremljenim prostorima omogućena je zakonski u 12 zemalja, a u samo četiri pušenje je dozvoljeno u dijelu restorana koji mora biti odvojen od nepušačkog vratima koja izoliraju dim. No, u stvarnosti u restoranima zemalja EU cigareta ne postoji jer je vlasnicima takva vrsta izolacije preskupa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...