Probijaju se i uređuju šumski putevi na Sestrunju, dio uspješnog projekta revitalizacije otoka

Prva dionica probijanja šumskih putova na otoku Sestrunju u dužini od 1500 metara ovih je dana privedena kraju. Sljedeći tjedan u planu su radovi na novih 1000 metara na zapadnom dijelu otoka, a početkom nadolazeće godine iskrčit će se još 4000 metara, pišu Naši školji.

Novac za radove, 100.000 kuna,  dala je još sredinom rujna Zadarska županija, iako je Općina Preko tražila 308.000 kuna, koliki je okvirni troškovnik svih radova koje bi na uređenju zapuštenih poljskih i šumskih putova na otoku trebalo napraviti, govori Ivo Šužberić, predsjednik Mjesnog odbora Sestrunja, koji trenutačno broji 35 stalnih stanovnika.

Iako su posljednjih tjedana svi u poslu oko maslina, kaže da je probijanje šumskih putova ipak top-tema jer će im biti olakšano kretanje po otoku. S trgovinom koju su nedavno ponovno dobili, nakon što se na oglas javio trgovac iz Zagreba i sa suprugom preselio na Sestrunj, vratila se i nekadašnja živost jer je trgovina i središte svih društvenih zbivanja u zimskim mjesecima.

Dugo smo bili bez trgovine jer nitko nije htio doći raditi na otok, sada kada je i to riješeno, a Općina Preko u uređenje stana u staroj školi uložila 94.000 kuna, vjerojatno će i vikendaši češće dolaziti na otok, kaže Šužberić i ističe kako je zgrada stare škole obnovljena još prije sedam godina samodoprinosom mještana i novcem iz županijskog proračuna. U prizemlju su se, osim trgovine, smjestile pošta i ambulanta, a na katu je nedavno uređen dvosobni stan i sada u njemu živi trgovac.

Radovima na Sestrunju zadovoljan je i prvi čovjek Općine Preko Karlo Novoselić, koji je u stalnom kontaktu s mjesnim odborima na sva tri naseljena otoka (Ošljak, Rivanj i Sestrunj) u administrativnom  „vlasništvu“ priješke općine, koja subvencionira cijenu dovoza pitke vode i odvoza fekalija, dovoz pijeska i cementa za popravak seoskih putova, betoniranje i ravnanje iskopa s materijalom, čišćenje i košenje putova po selu, održavanje niskonaponske mreže, zamjenu rasvjetnih tijela, popravak uljare, sanaciju gusterne…

Zadovoljan sam dosad odrađenim radovima i na Sestrunju i na Rivnju, gdje smo prošlog proljeća obnovili  više od 2,5 kilometra putova. Mislim da je to još jedan pokazatelj da vodimo računa i o najudaljenijim otocima naše općine, a uređenje poljskih i šumskih putova iznimno je važno zbog obrade maslinika, protupožarnih potreba, ali i kako bi lovci na Sestrunju lakše riješili problem prekomjernog broja divljih svinja, zbog kojih je nemoguće baviti se i bilo kakvom poljoprivredom, smatra Novoselić te navodi kako su u četverogodišnjim razvojnim planovima Općine Preko za Sestrunj izrada projektne dokumentacije za gradnju nautičke marine u uvali Kablin, za što su već interes iskazali strani investitori, postavljanje nove javne rasvjete s ekološkim LED žaruljama, katastarska izmjera za k.o. Sestrunj, nastavak probijanja osam kilometara protupožarnih putova uz pomoć Zadarske županije, stavljanje Uljare Sestrunj pod preventivnu zaštitu Ministarstva kulture i projekt obnove, izrada projektne dokumentacije za natječaje mjere 7. Europskog fonda za ruralni razvoj te postavljanje info-ploča i putokaza u sklopu projekta Avantura otok.

Fotogaleriju provjerite na portalu Naši školji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...