Tri točke na temelju kojih će Kalmeta pokušati srušiti optužnicu

I dok tvrdi kako mu je “drago zbog optužice”, Kalmeta sa svojim odvjetničkim timom priprema napad na poteze USKOK-a, jer smatra da se postupak protiv njega uopće nije smio voditi, donosi Telegram.
1. Naime, prema dostupnim podacima, tužiteljstvo nije na vrijeme tražilo da se Kalmeti skine zastupnički imunitet što je obavezna procedura da bi se protiv saborskog zastupnika mogao voditi kazneni postupak.

Kalmeti je zastupnički imunitet skinut lani u rujnu, a istraga protiv njega otvorena je u studenom 2014. godine. Ni za početak raspravljanja o optužnici, početkom ove godine, nakon što je Kalmeta u prosincu 2015. ponovno izabran u Hrvatski sabor, nije bilo odluke o skidanju njegovog imuniteta.
2. Druga ključna teza Kalmetine obrane je negiranje njegove uloge organizatora zločinačke grupe što ju je, prema optužnici, okupio ne bi li omogućio izvlačenje novca iz cestarskih tvrtki za sebe i grad Zadar.

Pokušat će se braniti analogijom “zar bi predsjednica države trebala biti odgovorna za kaznena djela svojih državljana”. U sudskom procesu koji uskoro slijedi, Kalmeta će žestoko napadati i svjedoke, jer su njihovi iskazi sve redom “rekla-kazala” tvrdnje.

3. Drago Tadić, moćni osječki poduzetnik, koji je, kako smatra Kalmeta, “pod čudnim okolnostima dobio oprosnicu za davanje mita”, izjavio je da “zna da se novac plaćao po nalogu iz ministarstva, i to Kalmete, i Livakovića”. “No to mu je rekao Sapunar”, primjećuje Kalmeta i podsjeća da je Sapunar izjavio kako se “među građevinarima pričalo da se pojedinim osobama iz ministarstva plaća provizija”.

Ipak, ključan je dio Sapunarovog iskaza u kojem je naveo: “Livaković mi je govorio da taj novac ide za Kalmetu i za Zadar”. Međutim, obrana će inzistirati na činjenici da Sapunar, iako je često komunicirao s Kalmetom, u tim razgovorima nikada nije spominjao novac.

Kalmeta i njegovi odvjetnici upozoravaju da se na osnovu tog prepričavanja osuđujuća presuda ne može donijeti.

Kao argument navode i ekspertizu jednog od najpoznatijih teoretičara procesnog prava u svijetu, profesora Mirjana Damaške, američkog i hrvatskog akademika. On je naglasio da se “presuda ne može temeljiti na iskazu svjedoka po čuvenju, već mora biti potkrijepljena i drugim dokazima”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...