Bitka za kupce nakon Sparovog preuzimanja Billinih trgovina: Uspostavlja se novi odnos snaga

Nakon višemjesečnih nagađanja, Spar je napokon službeno potvrdio da od REWE grupe preuzima 62 Billine trgovine u Hrvatskoj, zajedno s njezinim logističkim centrom u Svetoj Heleni, piše Jutarnji.hr.

Potez je to kojim se ozbiljno nastavljaju preslagivati pozicije najznačajnijih maloprodajnih lanaca na prostoru Hrvatske, posebno nakon 2015. godine, u kojoj se veliki lanci nisu upuštali u preuzimanja, pa bi ovu Sparovu akviziciju, između ostaloga, trebalo iščitavati kao naznaku oporavka nakon godina teške financijske krize.

Kako su priopćili iz Spara Austria, ta tvrtka, osim prodavaonica, preuzima i svih 1900 Billinih djelatnika, te će sada poslovati na ukupno više od 100 prodajnih mjesta.

Cijena tajna

“Akvizicija je dovršena 15. prosinca, dok će se preuzimanje realizirati tek nakon odobrenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Kupoprodajna cijena ostaje tajna”, stoji u Sparovu priopćenju.

Ono do javnosti stiže samo nekoliko mjeseci nakon što je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja objavila svoje redovno godišnje izvješće o tržištu trgovine na malo mještovitom robom, hranom, pićima i higijenskim proizvodima za 2015. godinu.

U tom su istraživanju Spar i Billa po svojem tržišnom udjelu zauzeli šesto i sedmo mjesto; Spar s procijenjenim tržišnim udjelom između pet i deset posto, a Billa s udjelom manjim od pet posto.

Iako višegodišnji gubitaš – jer Spar Hrvatska od 2011. godine kontinuirano bilježi gubitak na razini između 120 i 145 milijuna kuna godišnje – tvrtka je u 2015. godini isplivala kao maloprodajni lanac s najvećim dvoznamenakstim rastom među deset najjačih trgovaca.

To je prije svega, stoji u izvješću AZTN-a, bio rezultat Sparova preuzimanja 20 prodajnih mjesta Dinove – Dione iz ljeta 2014. godine, koje je Sparu omogućilo ulazak u segment takozvanih “kvartovskih trgovina”, a čime je onda postao i drugi trgovac po prihodima na području grada Zagreba.

Spar je, dakle, već u 2015. godini zabilježio povećanje svog tržišnog udjela, a s ovom posljednjom akvizicijom logično je pretpostaviti da će se u sljedećim godinama na maloprodajnom tržištu uspostaviti novi odnosi snaga.

Problem rasta

Prema pojašnjenju poslovnog savjetnika Dragana Munjize, odnosi snaga maloprodajnih lanaca u Hrvatskoj svele su se na “troboj” najvećeg i najjačeg domaćeg lanca Konzuma, njemačkih igrača Kauflanda i Lidla, a sada i Austrijanaca.

– Kada mu oduzmemo Velpro, Konzum bilježi godišnje prihode na razini 11,5 milijardi kuna, ali zapravo ima problem rasta, posebno u segmentu ‘isto za isto’. Lidl i Kaufland, s druge strane, generiraju zdravi rast sa zajedničkim prihodima od 7,5 milijardi kuna i predstavljaju vrlo dobrog igrača na našem tržištu. Kad je u pitanju Spar, sasvim je logično da se ovaj austrijski maloprodajni lanac udružuje sa svojom austrijskom konkurencijom i da, potpomognuti austrijskim bankama, pokušavaju stvoriti bolju poziciju na tržištu, posebno u kontekstu jačanja njihove nabavne snage.

Bolja pozicija

To je važno kako bi izborili bolje pozicije u pregovorima s dobavljačima – ističe Dragan Munjiza i dodaje kako je Billa u prošlosti propustila momentum kad je ulagajući trebala ostvariti veći rast, zbog čega je jedino logično da je pruzme jedan od većih maloprodajnih lanaca.

– Konzum je ovdje imao tržišna ograničenja pa se teško mogao uključiti u igru, a Lidl i Kaufland nisu trebali Billu jer su na hrvatskom tržištu već ostvarili uspjeh. Dakle, logično je bilo da se ovdje uključi Spar, posebno obzirom na to da je riječ om sličnom tipu trgovina – zaključuje konzultant Dragan Munjiza.

Preuzimanje Bille komentirao je i predsjednik Uprave Spara Hrvatska Helmut Fenzl.

ojačati na tržištu – U Hrvatskoj poslujemo od 2005. godine. Realizacijom ove transakcije vlasnici Spara Hrvatska još su jednom potvrdili da vjeruju u potencijal i daljnji razvoj zemlje. Veseli nas da ćemo s Billinim trgovinama, zajedno s novim kolegama, imati priliku dodatno ojačati našu poziciju na tržištu – poručio je Fenzl.

Spar Hrvatska je u stopostotnom vlasništvu Spar Österreichische Warenhandels-AG, posluje u 19 hipermarketa Interspar i 38 supermarketa Spar, a zapošljava gotovo 3000 radnika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...