HDZ otpušta ljude jer je samo na plaće trošio više od 10 milijuna kuna godišnje

Kao i ostale parlamentarne stranke, i HDZ se najvećim dijelom financira iz državnog proračuna – dakle našim novcem. Iako je samo prošle godine iz proračuna dobila 38 milijuna kuna, najveća hrvatska stranka zapala je u velike dugove koji još uvijek nisu vraćeni. ‘U 2017. više nikome nećemo biti dužni’, tvrdi glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković. U pokušaju financijske konsolidacije u HDZ-u je od srpnja, kada je na čelo došao Andrej Plenković, do danas podijeljeno sedam otkaza. Danas u HDZ-u rade 73 osobe s prosječnim plaćama između sedam i osam tisuća kuna. Neki imaju i više, puno više…

Samo na plaće i doprinose za zaposlene u stranci HDZ je lani potrošio 10,4 milijuna kuna, a još 2,6 milijuna na naknade osobama koje nisu zaposlene u HDZ-u. U planu za 2016. piše da za plaće i doprinose zaposlenih ove godine namjeravaju potrošiti 9,5 milijuna kuna te još 1,7 milijuna kuna za naknade, piše Tportal.hr.

Zadnjeg dana lipnja u HDZ-u je bilo 80 zaposlenih te još sedam osoba na ugovorima o djelu. Danas ima 73 zaposlena i četvoro na ugovorima o djelu. Od 73 zaposlenih, njih 40 radi u županijskim organizacijama, a ostali u središnjici stranke.

Glavnog tajnika stranke Gordana Jandrokovića pitali smo hoće li u HDZ-u biti još otkaza i hoće li se rezati plaće, kako pišu mediji?

‘Što se tiče broja zaposlenih, eventualno može doći do manjeg smanjenja. A što se visine plaća tiče, samo ćemo uvesti pravedniji sustav. Oni koji rade više i odgovornije poslove bit će bolje plaćeni, a oni koji rade manje odgovorne poslove dobit će manje plaće jer tu postoji određeni disbalans. Vjerojatno ćemo otkazati još jedan ili dva ugovora o djelu’, kaže Jandroković.

‘Dugove vučemo još iz kampanje 2015. godine. U 2017. više nećemo biti dužni, bit ćemo u plusu. HDZ više neće uzimati pozajmice ni od koga, pogotovo ne od tvrtki. Uzeli smo kredit od 10 milijuna kuna da vratimo pozajmice uzete od PPD-a i Viadukta. Kredit ćemo vratiti do polovice iduće godine’, kaže glavni tajnik HDZ-a.

Prema podacima iz financijskih izvještaja HDZ-a i broja zaposlenih, ispada da prosječna neto plaća zaposlenika HDZ-a iznosi između sedam i osam tisuća kuna, ovisno o mjestu stanovanja, broju djece… Međutim, ima i onih čije plaće iznose skoro 15 tisuća kuna.

Kako neslužbeno doznajemo, takve plaće primaju šefovi četiri odjela (za strategiju, komunikaciju, potporu i ljudske potencijale) koje je ustrojio bivši šef stranke Tomislav Karamarko. Naš sugovornik kaže da je broj zaposlenih po tim odjelima već smanjen, ali da o eventualnom kresanju plaća još nije bilo razgovora. ‘Nije tragedija to ako naše plaće budu malo korigirane’, kaže naš sugovornik.

U HDZ-u pripremaju i novu sistematizaciju radnih mjesta i reorganizaciju ustroja središnjice stranke. Vjerojatno će neki od spomenutih odjela biti spojeni, neki ukinuti, ali, kako doznajemo, ljudi koji rade u tim odjelima i dalje će raditi iste ili usporedive poslove unutar HDZ-a.

‘Točno je da HDZ priprema novu sistematizaciju radnih mjesta u stranci, a radi se i na novoj organizaciji kako bismo imali efikasniji model upravljanja. Ali to je još uvijek u pripremi’, kaže glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...