Hrvati ove godine troše više na božićne poklone

U predblagdanskom periodu hrvatski građani od kraja studenog do sad potrošili su 3,53 posto više novca nego u istom razdoblju prošle godine, iako je na veći iznos izdano manje računa, pokazala je statistika Porezne uprave Ministarstva financija za razdoblje od 26. studenog do 20. prosinca, piše Poslovni.

Kako pokazuje promet putem fiskalnih blagajni za sve djelatnosti, do navedenog razdoblja hrvatski građani su potrošili 10,2 milijarde kuna, za razliku od istog perioda lani u kojem je utrošeno 9,85 milijardi kuna.

“Iz navedenog proizlazi da je u 2016. godini u odnosu na 2015. povećana potrošnja  za 3,53% uz istovremen pad broja izdanih računa, što navodi na zaključak da se sve više kupovina obavlja na jednom mjestu. Usporedbom podataka također je razvidno da je petak dan kada se najviše troši, dok je nedjelja dan najmanje potrošnje”, zaključuju u Poreznoj upravi.

Kako je do kraja prosinca još više od tjedan dana, ako se nastavi dosadašnji prosjek dnevne potrošnja od 400 do 500 milijuna kuna, ukupna brojka mogla bi premašiti 11 milijardi kuna, koliko je procijenio Sektor za trgovinu Hrvatske gospodarske komore.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...