Istraživanje Instituta za javne financije; Općina Vir druga najbogatija u Hrvatskoj, Biograd na moru u 20 najbogatijih gradova

Institut za javne financije objavio je jučer podatke o prihodima i rashodima 428 hrvatskih općina, 128 gradova i 20 županija u prošloj godini, a iz čega proizlazi da se od 50 općina s najvišim prihodom po stanovniku, sve nalaze na jadranskom području.

Osim Zagreba i većih gradova, situacija je takva da su jedinice lokalne samouprave siromašnije kako se ide prema Slavoniji, odnosno, unutrašnjosti.

30 posto najsiromašnijih općina nalazi se u Brodsko-posavskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, dok niti jedna od sto općina s najnižim prihodima po stanovniku nije smještena u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

Razlike u prihodima su velike. Tako je najbogatija u 2015. godini bila Janjina na Pelješcu, sa 21.756 kuna prihoda po stanovniku, a slijedile su je Vir (19.987 kuna) i Baška (16.938).

Situacija nije drugačija ni kad su u pitanju gradovi. Od 20 najbogatijih gradova  od Biograda na Moru (6.331) do Malog Lošinja (11.211 kuna) – svi se nalaze uz more, osim Vrlike i Zagreba, što samo dokazuje da se razlike između siromašnih i bogatih povećavaju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...