Jesu li nam se javili? Ovo bi mogao biti dokaz da vanzemaljci postoje

Vanzemaljci nam možda šalju neobične poruke sa zvijezda, kažu znanstvenici. Istraživači su uvjereni da neobične poruke koje su primili iz dubina svemira dolaze od izvanzemaljske inteligencije.

Znanstvenici sa Sveučilišta Cornell nedavno su izjavili kako su primili zanimljive signale sa zvijezda. Kažu kako bi signali mogli dolaziti s vanzemaljske inteligencije koja nas želi obavijestiti o svome postojanju. Znanstvenici E. F. Borra i E. Trottier sa Sveučilišta Laval u Quebecu isto su tako javili da su pronašli poremećaje u zračenju nekih udaljenih zvijezda, piše Net.

Poruka od vanzemaljaca?

U sklopu istraživanja Sloan Digital Sky izvršena je analiza Fourierove transformacije kako bi se otkrile periodičke spektralne modulacije. Signali s jednakim periodom pronađeni su u samo 234 zvijezda, gotovo isključivo u onima od F1 do K1 spektralnog radijusa.

Signale nisu mogli prouzročiti instrumenti analize jer su prisutni u samo malom dijelu zvijezda unutar uskog spektralnog radijusa, i zato što što bi se očekivalo da se signal najviše primjećuje u najsjajnijim objaktima, a nije tako, navode znanstvenici.

Borra i Trottier uvjereni su da poruke vjerojatno dolaze od stvorenja s vanjskog ruba galaktike.

“Razmatrali smo nekoliko mogućnosti, poput rotacijskog prijenosa u molekulama, ubrzanog pulsiranja, Fourierovog transformiranja spektralnih linija ili signala koje je stvorila vanzemaljska inteligencija (ETI)”, kažu znanstvenici.

“Ono što smo primjetili ne može se generirati molekulama ili ubrzanim pulsiranjem. A izuzetno je malo vjerojatno da sa radi o posljedici Fourierovog transformiranja spektralnih linija jer je za to potrebno previše jakih linija lociranih u periodičnim frekvencijama.”

“Na kraju smo razmotrili i mogućnost kako bi signale moglo stvoriti pulsiranje svjetla koje prouzrokuje vanzemaljska inteligencija kako bismo postali svjesni njihovog postojanja.”

Signali se podudaraju s prijašnjim hipotezama o vanzemaljcima

Znanstvenici tvrde kako se signali podudaraju s nekim ranijim izvještajima o mogućnosti postojanja vanzemaljske inteligencije, No obojici je jasno da je potrebno još rada i istraživanja da bi se ta hipoteza potvrdila.

“Otkrili smo da otkriveni signali imaju upravo oblik ETI signala koji je predviđen u prijašnjim radovima te da se stoga slaže s ovom hipotezom. Činjenica da je ovako nešto pronađeno samo u malome djeliću zvjezda unutar uskog spektralnog radijusa isto se slaže s ETI hipotezom. No u ovome stadiju istraživanja hipotezu mora dodatno potvrditi daljnji rad. Jer iako nije vjerojatno, postoji i mogućnost da su signali posljedica izuzetno neobičnih kemijskih sastava u malom djeliću zvijezda s galaktičkog ruba.”

Ovo bi istraživanje moglo rasvjetliti stotine godina staru misteriju koja je jedna od glavnih tema znanstvene fantastike. Pa čak i ako im treba još vremena da bi dokazali svoju tvrdnju, već se radi o velikom uspjehu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...