Oprezno s ibuprofenom, znanstvenici otkrili novu štetnu nuspojavu

Koliko god bilo logično pretpostaviti da su analgetici za koje nije potreban liječnički recept sigurni, jer su prošli određena klinička ispitivanja, ponekad se događa da stvari ispadnu i drugačije. American Journal of Epidemiology objavio je istraživanje dr. Garyja Curhana iz Brigham and Women’s Hospital u Bostonu prema kojem neki od svjetski najpopularnijih lijekova protiv bolova mogu kod žena izazvati slabljenje sluha, piše Express.

Bi li se to moglo odnositi i na muškarce, ostaje otvoreno, jer je Curhan na raspolaganju imao podatke o 55.000 žena i njihovim iskustvima s učestalim korištenjem aspirina, nesteroidnih protuupalnih lijekova, gdje se ističe ibuprofen, i acetaminofena. Ispalo je da je, od onih žena koje su dulje od šest godina učestalo koristile ibuprofen ili acetaminofen, njih između devet i 10 posto iskusile gubitak sluha.

Nekad i više od jednog desetljeća poslije. One koje su koristile aspirin, nisu imale takvih problema. Autori studije pritom ističu da se posljedice koje se navode, ne odnose na povremeno korištenje tih analgetika, nego na učestalo, u pravilu u slučajevima kad su se žene njima nastojale osloboditi kronične boli. Nije to i jedina neželjena nuspojava.

Studije pokazuju da se pri takvom korištenju tih lijekova povećava rizik od srčanog udara, visokog tlaka i problema s bubrezima. Sada je na red došao i sluh. Najnovija studija ne ulazi u uzroke gubitka sluha, ali se iz ranijih promatranja rezultata da naslutiti da bi problem mogao biti ili u direktnom utjecaju na stanice slušnog aparata ili na posljedicu poremećenog krvnog tlaka i razina kisika u najosjetljivijim dijelovima slušnog aparata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...