Predstavljen novi digitalni mamograf vrijedan 980 tisuća kuna; Dr. Ljilja Balorda: “Broj oboljelih od karcinoma u Zadarskoj županiji udvostručio se u posljednjih 20 godina”

Zadarska bolnica bogatija je za novi digitalni mamograf, Fuji Amulet Innovality, vrijedan 980 tisuća kuna, koji su danas predstavili Edi Karuc, dr.med., zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar, Vesna Telesmanić Dobrić, dr. med., članica Predsjedništva Lige protiv raka Zadar, doc.dr.sc. Ivan Bačić, dr.med., Duško Dubroja, dr.med. te Ljilja Balorda, dr. med., univ. mag. sanit. publ.i Vladislav Tomčuk, tajnik Lige protiv raka Zadar. Kako je rekao Vladislav Tomčuk, tajnik zadarske Lige protiv raka, ideja o nabavi javila se 2014. godine nakon posjeta Županijske lige protiv raka iz Čakovca.

Kako bi naša inicijativa dobila nužnu potporu zatražili smo je od Europe Donne, HULL-a, Otočnog sabora, HKUMS-a, Zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog liječničkog zbora podružnica Zadar. Potporu smo dobili, a 17. listopada prošle godine na Svjetski dan zdrave dojke uputili smo zamolbu Ministarstvu zdravlja za nabavu novog mamografa i aparata za UZV. Liga je tom prilikom kao pokretač ponudila donirati iznos od 10.000 eura u kunama. Ministar zdravlja dr. Siniša Varga prošle godine je prilikom obilaska zadarske bolnice obećao novi mamograf, a Ligi zahvalio na ponudi. Rukovodstvo OB  s dr. Čulinom učinilo je sve da se ideja i realizira, rekao je Tomčuk.

Kako je rekla dr. Ljilja Balorda, 2006. godine je pokrenut Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, otkada je otkriveno 279 karcinoma, a 58 posto njih bilo je u prvom stadiju.

Cilj je otkriti karcinom u što ranijem stadiju jer je njegova veličina tada 18 milimetara, dok je u kasnijim stadijima 24 milimetara. Nažalost, broj karcinoma se u Zadarskoj županiji u posljednjih 20 godina udvostručio i zbog toga smo među prvih pet županija po broju oboljelih. Uskoro će sve žene rođene od 1947. -66. godine dobiti poziv za mamografiju na kućne adrese sa zakazanim terminom, rekla je dr. Balorda, dodajući kako je prevenecija najvažnija, a o tome govori i podatak da je 95 posto karcinoma otkrivenih u nultom stadiju u potpunosti izlječivo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...