“Prosinac u Preku”; Izložba, radionica, izrađivanje čestitki, predstava, božićni koncert, pripremanje fritula, malonogometni turnir….

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Dom na žalu, Općine Preko, LAG-a Mareta, Udruge žena Luzor, Planinarskog društva Zavrh, TZ Općine Preko i portala Naši školji, prvi put na području Preka organiziraju se adventska događanja objedinjena pod zajedničkim nazivom „Prosinac u Preku“.
Program je organizacijski i financijski podržala Općina Preko, a načelnik Karlo Novoselić naglasio je kako podržava udruge, ustanove i pojedince koji su se „zajednički mobilizirali oko projekta „Prosinac u Preku“.
– Program je dosta ambiciozan i vjerujem da će mještani naše općine, ali i svi gosti biti zadovoljni. Općina će, sa svoje strane, pomoći da se sve što je planirano održi na što bolji i kvalitetniji način, a nadamo se da će se u idućih nekoliko godina sadržaj dodatno proširiti, kazao je Novoselić.

Program počinje 3. prosinca, ususret blagdanu sv. Nikole, zaštitnika pomoraca i djece, velikom izložbom fotografija „Hrvatska tradicijska flota u zaljevu Morbihan“. Predstavit će se petero fotografa koji su pratili stare hrvatske brodove na Europskom festivalu mora u zaljevu Morbihan u Francuskoj. Riječ je o uistinu velikoj izložbi, koja je dosad gostovala u Splitu, na svjetskom festivalu pomoraca u francuskom Brestu, u Starome Gradu na Hvaru, na Pašmanu, a sada stiže u Preko, i to zahvaljujući splitskoj Udruzi Cronaves.

Istoga dana, ali u prijepodnevnim satima, članovi Planinarskog društva Zavrh u Bratskoj kući organiziraju radionicu na kojoj će učenici od 4. do 8. razreda izrađivati čestitke od konca i papira, a slična radionica, ali za učenike od 1. do 4. razreda, održat će se tjedan dana kasnije (9. prosinca) i na njoj će djeca izrađivati svijećnjake od morske soli i krede. Sve što djeca izrade na tim radionicama, prodavat će se 11. prosinca ispred crkve u Preku. Istoga dana ručno izrađene božićne čestitke i ukrase prodavat će i članice Udruge žena Luzor, a prihod od prodaje namijenjen je oslikavanju postaja Križnoga puta u preškoj crkvi.

U subotu, 10. prosinca, u POU Dom na žalu studenti sa Zadarskog sveučilišta, polaznici Antičke kazališne radionice, izvest će komediju „Aristofanovi Oblaci nad Ravnim kotarima“, a u srijedu, 14. prosinca, u organizaciji PD Zavrh speleolog Šime Sorić održat će predavanje o planinarenju i speleologiji na hrvatskim otocima.
– Od 15. do 18. prosinca imat ćemo najviše događanja. Božićni koncert održat će polaznici Glazbene škole Blagoja Berse – područni odjel Preko, nastupit će i mali plesači s tečaja ritmike i plesa Udruge TIM, a djeca iz škole slikanja Mala sirena predstavit će prigodne radove. U petak, 16. prosinca otvorit ćemo Božićni sajam, taj vikend održat ćemo i radionicu oslikavanja kuglica decoupage tehnikom za djecu i odrasle te oslikati veliko platno s božićnom jelkom. Za subotu, 18. prosinca, pripremili smo nagradnu igru za djecu i roditelje „Potraga za blagom“, imat ćemo utrku „Djedova Božićnjaka“, djece i roditelja, od Mula do Doma na žalu, Ekipno natjecanje u pripremanju fritula, nastupe dječje klape Baliniera i ženske otočne klape Kapric, degustaciju fritula, kobasica i kuhanog vina. Naravno, pripremili smo i nagrade za pobjednike u pripremanju fritula i za najmaštovitije uređen štand na Božićnom sajmu, kaže Mladenka Mašina, ravnateljica POU Dom na žalu te poziva Prečane i stanovnike ostalih mjesta na Ugljanu, osobito roditelje i djecu, da se u što većem broju odazovu događanjima koja se taj vikend pripremaju u Domu na žalu te da detaljan program sa satnicom svih događanja, koji će se dnevno ažurirati, prate na portalu Naši školji.

Prije Božića, 20. prosinca, prigodan program pripremaju polaznici Dječjeg vrtića Lastavica iz Preka, a 22. prosinca na Mulu Udruga žena Luzor. Na Stjepanje, 26. prosinca, u Župnoj crkvi Gospe od Ružarija u Preku, Božićni koncert održat će Zbor mladih Stella Maris, a od 26. do 30. prosinca Udruga TIM u Domu na žalu organizira Novogodišnju plesnu radionicu sa svečanim završnim nastupom.

U tjednu između Božića i Nove godine održat će se i 14. izdanje tradicionalnog božićnog malonogometnog turnira Nšk Sveti Mihovil, u školskoj sportskoj dvorani u Preku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...