Šveđani se spremaju za rat s Rusijiom?!

Švedska agencija za civilnu zaštitu (MSB) uputila je pismo svim općinama da se opreme i budu pripravne za eventualni rat, piše ruski RT koji se poziva na švedski list Svenska Dagbladet, prenosi 24 sata.

Od općina se traži da poboljšaju proces odlučivanja, operativno vrijeme i razmjenu informacija te da bolje štite tajne informacije.

Operativni koordinator MSB-a Magnus Dyberg-Ek kaže kako su općine dobro pripremljene za krize u vrijeme mira, ali da vlada mora osuvremeniti suradnju u nacionalnoj obrani te dodaje kako je riječ o odluci iz 2015. godine, prenosi švedski list.

Premda se RT poziva na pisanje švedskog glasila, nigdje ne spominje Magnusa Dyberg-Eka, već prenosi izjavu glasnogovornika MSB-a Svantea Wergera kako nema naznaka o mogućem ratu, ali kako imaju mandat vlade da planiraju i takvu mogućnost.

RT piše kako Švedska već godinama upire prstom u Rusiju kako bi opravdala veću potrošnju za obranu te da je u rujnu ove godine uputila 150 vojnika na otok Gotland koji se nalazi nedaleko od ruskog teritorija zbog, kako su to objasnili švedski dužnosnici, “vanjskih faktora”.

No RT ne piše, ali to obznanjuje list Svenska Dagbladet, da je na tom otoku do 2005. bilo vojske, odnosno postrojba P18. Dakle, samo se dio vojnika vratilo na otok.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...