U napadu kamionom na božićni sajam u Berlinu poginulo dvanaestero ljudi, a najmanje 48 je ozlijeđeno

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere odbio je u utorak tragični incident na božićnom sajmu u Berlinu nazvati “terorističkim napadom”, ali je naglasio da ipak “puno toga ukazuje u tom smjeru”, dok je broj mrtvih u napadu porastao na 12, prenose agencije.

“Želimo biti vrlo, vrlo oprezni, i raditi na temelju rezultata istrage, a ne prema spekulacijama”, rekao je De Maiziere za televiziju ARD.

Njemačka policija objavila je da je u napadu kamionom na božićni sajam u Berlinu poginulo dvanaestero ljudi, a najmanje 48 je ozlijeđeno, od kojih neki teže. Napad se dogodio u ponedjeljak navečer, u vrijeme kada se najviše ljudi okupilo pored tradicionalnih štandova s božićnim proizvodima, hranom i pićem.

Nacionalnost osumnjičenog vozača kamiona, koji je pokušao pobjeći s mjesta događaja ali je kasnije uhićen, zasad nije poznata, objavila je policija. Njemačka novinska agencija dpa objavila je, pozivajući se na sigurnosne izvore, da je muškarac osumnjičen za napad najvjerojatnije došao u Njemačku u veljači kao izbjeglica, i to iz Afganistana ili Pakistana. Muškarac se koristio različitim imenima i stoga ga je teško sa sigurnošću identificirati, rekli su sigurnosni izvori.

Osoba koja se nalazila na suvozačkom mjestu pronađena je mrtva, ali zasad nisu jasne okolnosti u kojima je poginula. Više njemačkih medija javilo je da je kamion – koji se zaletio u mnoštvo na božićnom sajmu na Breitscheidplatzu kod memorijalne crkve Kaiser-Wilhelm u samom središtu nekadašnjeg Zapadnog Berlina – imao poljske registarske tablice. Berlinska policija objavila je da istražuje trag prema kojemu je kamion ukraden s gradilišta u Poljskoj.

Izabrani američki predsjednik Donald Trump osudio je napad u Berlinu, povezavši ga s “islamističkim teroristima” prije nego je njemačka policija ustvrdila tko bi mogao biti odgovoran za napad.

Hrvatsko veleposlanstvo nije moglo reći ima li među stradalima Hrvata – veleposlanik Ranko Vilović izjavio je za Hinu da je identitet žrtava zasad nepoznat. “Identitet žrtava se zasad ne zna, policija to još nije objavila. Znamo da je poginulo devet ljudi, a broj ranjenih raste i sada ih je preko 50”, kazao je Vilović.

U Berlinu živi između 15 i 17 tisuća Hrvata.

Policija je stanovnike Berlina pozvala da ostanu u kućama i stanovima, iako nema indicija o novim prijetnjama. Amaterska snimka objavljena na televiziji odmah nakon napada prikazuje ljude kako leže na zemlji na sajmu na trgu Breitschedplatzu. Dobar dio tog područja, na kojem se nalazi jedna od najpopularnijih shopping ulica u njemačkom glavnom gradu, blokiran je.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da tuguje zbog “užasnih vijesti”, napisao je njezin glasnogovornik Steffen Seibert na društvenoj mreži Twitter.

Napad u Berlinu podsjeća na onaj u srpnju u Nici kada se terorist na poznatoj gradskoj šetnici kamionom zabijao u ljude, usmrtivši njih 86. Odgovornost za taj napad je preuzela Islamska država.

U mnogim njemačkim gradovima gdje se održavaju tradicionalni božićni sajmovi koje posjećuju brojni domaći i strani turisti ove su godine pojačane mjere sigurnosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...