U Zavičajnom muzeju Biograd na Moru otvorena izložba skulptura „Tkonski korijeni“

žU Zavičajnom muzeju Biograd na Moru otvorena je zanimljiva izložba skulptura od drva masline pod nazivom „Tkonski korijeni“autorice Davorke Smoljan. Kroz program koji je vodila Adrijana Benčić prigodom svečanosti otvorenja s pjesmama „O da mi je cimentati more“, „Divojka je ružu brala“, „Moja jube“ nastupila je ženska klapa Kanica iz Tkona. „Zagrlimo naš Kun“, „Praznik za oči“, „Kipar“ pjesme su s kojima je biogradska pjesnikinja porijeklom iz Tkona, Rada Vrančić, pozdravila sve nazočne a posebno svoje Kunjane. Na samom početku okupljenima se s nekoliko rečenica obratio Draženko Samardžić, ravnatelj muzeja, koji je pritom istakao:

„ Ja ne bih sebi pripisivao zasluge, pogotovo kad je netko drugi zaslužan za ovaj događaj. Moja je zasluga za večerašnji događaj minorna, nevažna, jer zapravo sva zasluga pripada damama, posebno muzejskoj pedagoginji Marini Ninčević, ali krenimo redom. Jednoga dana došla je u naš muzej skromna i samozatajna gospođa koja se zove Davorka Smoljan, u pratnji slikarice Marije Balen, koja ju je predstavila kao gospođu koja izrađuje suvenire. Nismo imali nikakve percepcije o kakvim se zapravo suvenirima radi, no kada je ona nama poslala radove shvatili smo da je riječ o pravim umjetničkim djelima. Svi prolazimo kroz prirodu ne osvrćući se na ono čime nas je priroda obdarila, za razliku od Davorke Smoljan koja ima taj dar da prepoznaje stvari koje je već netko u prirodi oblikovao. I ona uzima te predmete iz prirode, ponovno ih oblikuje i udahnjuje im dušu. Mi smo prepoznali pravu veličinu tih njezinih umjetničkih darova kojima nas je večeras obradovala. Kao osoba ugodno me iznenadila svojom skromnošću i koliki su tek iz te njene skromnosti proizišli darovi i mogu joj samo zahvaliti. Upoznali smo je kao požrtvovnu osobu, koja je k tome dobra i vedra duha. Mi tako kroz cijelu godinu u našem muzeju imamo izložbe, tako da smo i ove godine imali povijesne, arheološke, etnografske, likovne, skulpturske. No kraj godine jedinstvena je prilika i za naše domaće ljude, Biograđane, Kunjane, za sve one s prostora bivše općine Biograd i možda je ovo po meni najbolji završetak 2016. – posvetiti ovaj prostor domaćim ljudima. Kako mi ionako preko godine ne stignemo na red, ovaj drugi dio godine neka pripadne samo nama.“

Akademski kipar Boris Brzić povodom otvorenja istaknuo je: „Svaki pokušaj je dobar pokušaj, pa tako i ovaj gospođe Smoljan. Nije ovo ono što ja radim ili moje kolege, ali će ona više pokazati u nekom svom budućem radu ukoliko krene tim vodama. Kako je u nazivu izložbe riječ „korijeni“, kojom označavamo nešto čvrsto, temelj koji drži nešto, ja mislim da će tako i iz ovih korijena još nešto nastati.“

Slavica Jeličić pozdravila je sve okupljene i zahvalila im u ime Grada Biograda na Moru i Gradskog vijeća, posebno autorici izložbe, otvorila izložbu te iskazala zadovoljstvo što je u prvom planu izložbe drvo maslina, kao stablo koje je vječno, koje je simbol mira i naposljetku stablo koje je simbol Dalmacije.

Na kraju je u svom kratkom osvrtu i Branko Smoljan, predsjednik Općinskog vijeća Općine Tkon spomenuo simboliku i motiv izložbe, maslinu kao sveto drvo koje daje svjetlost, toplinu, ulje i hranu, a samu izložbu uistinu originalnih i posebnih skulptura kao svjetlost za dušu, kao dar kojim nas je autorica darovala na sam blagdan sv. Nikole. Davorki Smoljan je u ime Općinskog vijeća Općine Tkon obećao svu moguću pomoć i potporu i u daljnjem radu.

Prije razgledanja izložbe skulptura koja je izmamila veliki interes lokalne javnosti, autorica je za izložene predmete imala reći tek toliko da su to neke njene zamisli iz djetinjstva, koje do sada nije mogla ispuniti. Prije nego li je zahvalila svakome poimence, kazala je kako su izložene skulpture rezultat nekakve sinergije između nje i prirode odnosno u ovom slučaju korijena masline.

U prostoru Zavičajnog muzeja prigodom svečanosti otvorenja na bogatom domjenku bilo je kolača, slastica koje su priredile vrijedne Kunjske domaćice od kojih neke i sama Davorka Smoljan, i još štošta. Vladala je jedna ugodna, prisna atmosfera i blagdanski duh te druženje s mještanima Tkona, sve do trenutka kada su oni, radi trajekta, morali ranije napustiti Biograd na Moru i otploviti u svoj Tkon. U Zavičajnom muzeju izložba se kroz cijeli mjesec prosinac može pogledati i pritom provjeriti o čemu se zapravo radi i zašto je izazvala veliko oduševljenje svih nazočnih već na samom otvorenju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...