Veliko srce; U dvije humanitarne akcije Prečani donirali 9000 kuna

Koliko su Prečani uvijek spremni pomoći i koliko vole svoju župu, dokazali su nebrojeno puta, a u posljednja dva dana osobito.

U sklopu programa “Prosinac u Preku”, u humanitarnoj akciji Planinarskog društva Zavrh, za korisnike Staračkog doma i odjelne pacijente Psihičke bolnice Ugljan, skupili su 1300 kuna, oko 120 kilograma domaćih mandarina, limuna, jabuka i kivija, 50 kilograma krumpira, domaće kolače, kekse, sokove, oko 300 kilograma odjeće, deka i pokrivača 30 litara šampona i pjena za tuširanje, 15 paketa pelena za inkontinenciju, higijenske maramice, paste za zube, kreme za ruke, dezodorane, gumene podloške za krevete, higijenske rukavice, pišu Naši školji.

Humanitarna akcija, koju su vodili Kristina Marcelić Masar, Lucija Marđetko, Julija Kačan, Katarino Dorkin, Marijana i Mate Rančić te Evelin Dorkin, trajala je od 27. studenoga do 9. prosinca, a u subotu, 10. prosinca, donaciju su predali glavnoj sestri Psihičke bolnice Ugljan Ljubici Crnošiji.

– Naša bolnica često dobiva različite donacije iz svih dijelova Hrvatske. Pomažu i ljudi s otoka, ali posebno nam je drago što su ovu donaciju dovezli mladi Prečani koji su se sami organizirali i na taj način uljepšali našim korisnicima i pacijentima božićne blagdane, rekla je Crnošija.

Zadovoljstvo nisu krili ni članovi PD Zavrh jer je odaziv njihovih sumještana premašio sva očekivanja. Kutije u kojima su prikupljali novac i higijenske potrepštine postavili su u gotovo svim trgovinama i kafićima u Preku, a odjeću, voće i kolače prikupljali su u Bratskoj kući, gdje su u prva dva tjedna programa “Prosinac u Preku” organizirali i dvije kreativne radionice za djecu.

Radionice je organizirao PD Zavrh, a osmislile su ih i vodile Marija i Blanka Klarin, Josipa Jurin, Kristina Marcelić Masar, Julija Kačan, Lucija Marđetko, Marija Olivari, Lucija Jozić i Magdalena Marđetko. Ukupno je na radionicama sudjelovalo 28 djece iz Preka, Sutomišćice i Kali, izrađivali su čestitke s iglom i koncem i svijećnjake od morske soli, krede u boji i lučica. Napravili su ih 40 i odmah pitali kada će biti sljedeća radionica i što će raditi, kaže Kristina Marcelić Masar. (FOTOGALERIJA)

U adventskim događanjima u Preku, kao i svake godine, aktivno sudjeluje i Udruga žena Luzor. Uz njegovanje otočne kulturne baštine i običaja, žene iz Udruge Luzor cijele godine vrijedno rade podijeljene u nekoliko sekcija.

– Za ovogodišnji advent odlučile smo organizirati prodajnu izložbu naših radova, a sav prihod od prodaje donirat ćemo za izradu jedne postaje Križnog puta u preškoj crkvi budući da je upravo u tijeku uređenje interijera. Radove smo prodavale nakon dviju nedjeljnih misa, zajedno s mladima iz PD Zavrh i zbora Stella Maris i skupile nevjerojatnih 7414 kuna. Više nego što smo očekivale i nadale se. Novac ćemo sljedeće nedjelje nakon mise predati župniku don Borisu Pediću, otkriva gospođa Vilma Jozić iz Udruge Luzor i zahvaljuje Prečanima koji su velikodušno kupovali ručno izrađene čestitke, ukrase, igračke, autohtone suvenire, prirodnu kozmetiku i tako pomogli u ostvarenju cilja.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...