Danas sunčano i hladno, dio županije jutros na -7°C; Znate li gdje je izmjereno čak -89,2ºC?

U većem dijelu zemlje umjereno do pretežno oblačno, u unutrašnjosti mjestimice uz jutarnju maglu. Sunčanije će biti na sjevernom i srednjem Jadranu, a oblačnije na krajnjem jugu, gdje će u prvom dijelu dana mjestimice biti i kiše. Prema kraju dana i osobito navečer u unutrašnjosti se očekuju slab snijeg i susnježica.

U kopnenim će predjelima biti slabog do umjerenog jugozapadnog vjetra, a na Jadranu slabe do umjerene bure i sjeverozapadnjaka, koji će postupno okrenuti na jugozapadnjak i jugo.

Jutarnje temperature zraka u kopnenoj će se Hrvatskoj kretati od -12 u gorskim predjelima do -1°C u nizinama unutrašnjosti, dok se na obali i otocima u jutarnjim satima očekuje između 0 i 5°C, samo će na krajnjem jugu mjestimice biti malo toplije.

Najviše dnevne temperature zraka u kopnenim će predjelima biti između 0 i 5°C, na ogulinskom području moguće i malo više, a u morskim od 8 do 12°C.

Najhladnije mjesto na svijetu

Hladnoća je jedna od karaketristika koje neko mjesto čini manje ili više ugodnim za život. Po tom kriteriju, ruska istraživačka postaja Vostok na Antarktici najnepoželjnije je mjesto za život na svijetu!

Najniža temperatura zraka izmjerena u tom carstvu snijega, leda i hladnoće zabilježena je 21. srpnja 1983. godine, iznosi -89,2 ºC, i ujedno je i najniža temperatura zraka ikada izmjerena na Zemlji! To je znatno ispod točke smrzavanja ugljičnog dioksida u samom zraku! Četvrtog dana mjeseca kolovoza 2005. godine u Vostoku je zabilježen i osjet hladnoće (wind chill) od nezamislivih -124 ºC!

No, kako se čini, tu nije kraj! Naime, znanstvenici su otkrili da se temperatura na jednom planinskom lancu na Antarktici spušta čak ispod -91 ºC. Najhladnije mjesto smješteno je na planini Dome Fuji, 3779 metara nadmorske visine. Tamo je čak dva stupnja hladnije nego u ruskoj istraživačkoj postaji Vostok.

Iako ljudi žive i u hladnoćama koje višestroko premašuju sve minuse zabilježene u našim krajevima, takav život prepun je nepojmljivih izazova, a mnogima od nas i nepodnošljivo surov. Kako je u Vostoku, ja ne mogu ni zamisliti, jer meni je na granici podnošljivosti sve što se spušta ispod 0 ºC, a ako zapuše vjetar, i sve oko nje, piše Meteo-info.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...