Dođite na Festival božićne klapske pisme – Zadar 2017.

“Festival božićne klapske pisme – Zadar 2017.“ po svom ovogodišnjem natjecateljskom dijelu jedinstveni je u Hrvatskoj i ove se godine održava prvi put u dvodnevnom izdanju u Zadru. Ove se godine prvi put održava natjecanje klapa koje će izvesti isključivo božićni repertoar pjesama. Ravnatelj festivala je mo Žan Morović, regens chori zadarske katedrale sv. Stošije. Taj događaj u organizaciji Zadarske nadbiskupije održava se na kraju manifestacije Krševanovi dani kršćanske kulture Zadarske nadbiskupije.

Prvu večer, u srijedu 4. siječnja, Šesta smotra zadarskih klapa održava se u crkvi Sv. Frane u Zadru s početkom u 19,00 sati. Nastupit će trinaest klapa. Ženske klape Karmel, Libar, Škuribanda, Magnificat i Kandelora; muške klape Donat, Težaci, Kalelarga, Galija i Ponistra te mješovite klape Maraška, Puntadura i Kolajna.

Drugu večer, u četvrtak 5. siječnja, Prvo natjecanje božićne klapske pisme održava se u katedrali Sv. Stošije u Zadru s početkom u 20,00 sati. Natječe se osam klapa: MK Zvono (Kistanje), MK Bunari, (Vodice), MjK Kampaneli (Donja Kaštila), ŽK Kapric (Zadar), ŽK Stivanja (Trogir), ŽK Preženca (Zadar), ŽK Bersice (Zadar) i MK Koporan (Poličnik).

Klape se natječu za 1., 2. i 3. mjesto Stručnog ocjenjivačkog suda te za Glavnu festivalsku nagradu po ocjeni publike. Natjecatelje će ocjenjivati Stručni ocjenjivački sud u sastavu: Mo Ivo Nižić, predsjednik te članovi: tri maestra, Hari Zlodre, Ivan Žan i Mojmir Čačija i prof. Goran Ugrin. To su glazbeni stručnjaci iz područja vokalne, tradicijske i crkvene glazbe, muzikologa i produkcije. Stručni ocjenjivački sud pri ocjenjivanju klapa uzima u obzir kriterije: intonacija, dinamika, glasovna ujednačenost, ritam i interpretacija. Ocjena za svaki kriterij je u rasponu od 1 do 20 bodova. Maksimalan broj bodova iznosi 100. Ukoliko dvije i više klapa imaju isti broj bodova, Stručni ocjenjivački sud će uzeti kriterij težine skladbi i ocijeniti je od 1 do 5. Publika će svog pobjednika odlučiti glasovanjem na tiskanim listićima, zaokruživanjem rednog broja klape.

Na smotri i na natjecateljskoj festivalskoj večeri svaka klapa će izvesti po dvije pjesme. Nijedna pjesma se neće ponavljati od strane sudionika. Ulaz na obje manifestacije je slobodan. Prethodne godine velikim brojem posjetitelja pokazale su da je smotra klapa na njihovom susretu u crkvi sv. Frane među najposjećenijim božićnim događajima u Zadru, a ovogodišnji dodatak još i festivalske natjecateljske večeri taj će događaj učiniti jedinstvenim kulturnim događajem u Zadru i šire.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...