Glasovac o 100 dana Vlade: “Porezna reforma uništila je ugostitelje, umirovljenike i honorarce, a zabijen je posljednji čavao u lijes kurikularne reforme”

Moja ocjena rada Vlade nakon sto dana bi se mogla usporediti s onom ‘Ako se po jutru dan poznaje, možemo očekivati tmuran dan nad kojim se nadvijaju oblaci’. Zadar i njegovi građani na svojoj koži osjećaju nesnalaženje Vlade, rekla je danas Sabina Glasovac, predsjednica Gradske organizacije SDP-a. Kako kaže, porezna reforma produbila je jaz između bogatih i siromašnih.

Negativne posljedice najviše su osjetili ugostitelji nakon što je PDV sa 13 podignut na 25 posto, kada su nastupili teški uvjeti poslovanja i ista takva situacija. Moraju smanjivati troškove, regulirati radno vrijeme, neki već zatvaraju objekte vikendom, a uskoro će doći i do otkaza. Lakše nije ni građanima budući da su cijene u ugostiteljskim objektima veće. Nadalje, tu su i umirovljenici, budući da će samo njih 1,2 posto osjetiti povećanje mirovina koje su veće od 6000 kuna. To nije na tragu socijalnog društva ni smanjivanja jaza između bogatih i siromašnih, naglasila je Glasovac, dodajući kako porezna reforma nije zaobišla ni honorarce, budući da je nešto što se prikazuje kao njihov dodatni prihod, njihov jedini prihod.

Zadar se nastavlja raščlanjivati. Tu moram spomenuti PU zadarsku koja pada pod ingerenciju Splita, kao i reorganizaciju Carinske uprave u kojoj Zadra nema. Dubrovnik i Vukovar su dobili poseban status. Što se tiče proračuna za 2017. godinu, Vlada je odustala od toga da se otvore vrata centra Mocire. Iako sam uložila amandman da se povećaju sredstva za centar, odbijen je. Ako je o ičemu bilo riječi u Plenkovićevim i Kolindinim predizbornim kampanjama, onda je bilo riječi o mladima, no što se napravilo po tom pitanju? Sve više mladih odlazi.

Kurikularna reforma je nešto na čemu je 500 stručnjaka radilo preko godinu dana, a njezin cilj je bio da učenje ne bude mučenje, da djeca ne reproduciraju faktografiju, no na posljednjoj sjednici Vlade zabijen je i posljednji čavao u lijes kurikularne reforme. Plenković je zamijenio stručnjake predstavnicima političkih stranaka, a o tome najbolje govori činjenica da je osigurano 9 milijuna kuna za izradu novog programa, što znači da će sve što se radilo posljednjih godinu dana otići u  – smeće, rekla je Glasovac.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...