Hoće li Pašman dobiti jaslice? Odluka na proljeće!

Za tri do četiri mjeseca, Općina Pašman znat će ulazi li u veliki projekt otvaranja jaslica za 15-ak djece u dobi od jedne do tri godine. Bilo bi neozbiljno i neodgovorno tvrditi da mi to možemo prije nego što detaljno proučimo zadovoljavamo li sve uvjete i kriterije, a ponajprije financijske, kaže Andro Magić, načelnik Općine Pašman, kojemu se nedavno obratilo desetak roditelja s molbom i pitanjem postoje li realne šanse da se otvore jaslice, pišu Naši školji.

Najveći problem, tvrdi Magić, jest osigurati adekvatan prostor i opremu za trajno obavljanje djelatnosti sukladno standardima i normativima rada propisanim državnim pedagoškim standardima predškolskog odgoja i obrazovanja. Primjerice, za 12 djece u mješovitoj odgojno-obrazovnoj skupini jasličke dobi treba imati prostoriju u kojoj bi svako dijete imalo pet četvornih metara i u kojemu bi se nesmetano mogli realizirati odgojno-obrazovni rad, blagovanje i spavanje-odmor te dodatni prostor za njegu djece sa sanitarijama. Otvaranje jaslica podrazumijevalo bi zapošljavanje najmanje dvoje odgojitelja, jednog stručnog suradnika (zdravstvenog voditelja) i osobu za rad u čajnoj kuhinji. Nadalje, moraju se osigurati didaktička pomagala, odobrenje za rad Ministarstva znanosti i obrazovanja te novac za normalan rad i funkcioniranje ustanove.

– Budući da jaslice ne možemo organizirati u sklopu postojećeg Dječjeg vrtića u Dobropoljani, općina  mora pronaći adekvatan prostor za jaslice, a nakon toga ima obvezu ispuniti sve uvjete. Postoji nekoliko prostora koji bi možda došli u obzir, ali najprije se moraju ispitati vlasnički odnosi, potom slijedi uređenje i u taj bi se zahvat, prema gruboj procjeni, trebalo uložiti najmanje 400.000 kuna. Zato moramo napraviti troškovnik i staviti sve na papir kako ne bismo na slijepo ulazili u tako opsežan projekt, pojašnjava Magić te moli roditelje za malo strpljenja da se posao obavi profesionalno i na obostrano zadovoljstvo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...