Jubilarna, nadaleko poznata ninska manifestacija 15. Šokolijada započela je s podjelom svježeg mesa svinjske vratine

Šokolijada je jedna od najznačajnijih gastronomskih manifestacija na području zadarske regije koja se postupno od 2003. razvila u prepoznatljivu nacionalnu gastronomsku, eko i etno sajamsku priredbu. Na njoj sudjeluju razni proizvođači ekoloških i poljoprivrednih proizvođača iz čitave Hrvatske i inozemstva koji predstavljaju svoj rad i vještine, a ujedno i razmjenjuju iskustva. Svake godine privlači sve više gurmana, natjecatelja i znatiželjnika.

Ove godine kao organizator manifestacije Turistička zajednica grada Nina nabavila je blizu pola tone svježe svinjske vratine iz domaćeg uzgoja za prijavljene natjecatelje koji dolaze iz mjesta: Nin 36 šokolara, Ninski Stanovi 5, Žerava 4, Privlaka 7, Ljubač 4, Krneza 2, Murvica 3, Islam Latinski 1, Zadar 1, Petrčane 1, Gorica 1 šokolar te kao jedan natjecatelj uključuje se Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića Zadar sa svojim smjerom – mesar.

Ukupan broj prijavljenih natjecatelja ove godine je 67, a od toga 28 žena, 38 muškaraca i jedna škola. Najveća je vrijednost što se iz godine u godinu prijavljuje sve veći broj mladih natjecatelja što je sigurnost da tradicija izrade šokola neće otići u zaborav već će se očuvati  u obiteljima ninskog kraja.

Što će pak šokolari učiniti i na koji će način napraviti šokole, Ninjani i njihovi brojni domaći i strani turisti posvjedočit će ovog ljeta, točnije u subotu i nedjelju,  15. i 16. srpnja, kad će se upriličiti Fešta od šokola, na kojoj će se uz ostalo prirediti javna degustacija ovog proizvoda i proglašenje najuspješnijih šokolara, a sve će biti začinjeno  sajamskom priredbom i etno zabavnim programom.

Tradicionalno, najviše natjecatelja je iz Nina, a ovo je popis sudionika ovogodišnje Šokolijade po mjestima:  Nin: Marin Dejanović, Matija Šalov, Sjauš Branko, Iva Burela, Slavko Dejanović, Zorica Šalov, Frane Šarlija, Jerolim Šalov, Tomislav Kera, Marko Oltran, Alen Medić, Romano Marguč, Mateja Šalov, Miro Deša, Đurđica Skočić, Domagoj Burela, Tanja Striguljica, Filip Morović, Anka Šarlija, Sjauš Verica, Šime Burela, Čvrljević Marino, Čvrljević Ivana, Ivan Medić,  Kuzmar Ante, Bačić Roko,Ćurko Ivan, Sjauš Lucija, Ćurko Ante, Bakić Josip, Željka Šarlija,  Bakić Remigija, Drago Štulić, Bačić Ivanka, Marguč Marija i Andrija Skočić. Ninski Stanovi: Josipa Proroković, Branko Jurkin, Dario Mihić, Josip Jurkin i Ante Jurkin. Žerava: Boško Jurlina, Grozdana Jurlina, Joško Jurlina, Vesna Jurlina. Privlaka: Ana Matulj, Ivica Matulj, Šime Šango, Marija Kršulja, Miroslav Šango, Kristijan Šango i Marijan Šango. Ljubač: Ante Ivanac, Sanja Ivanac, Ivanka Ivanac, Marko Ivanac. Krneza: Milan Čolak, Zekanović Romano Murvica: Marino Surać, Dora Surać i Vanja Surać Islam Latinski: Tomislava Šalov Jusup. Gorica: Jelena Gulan. Petrčane: Zoran Lisica. Zadar: Gordana Grbić i Poljoprivredno prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića Zadar.

Više informacija doznajte u promotivnom letku: Ninska Sokolijada INFO

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...