Lovci, danas je krenuo lovostaj i period brige za divljač

Ovih dana lovci imaju pune ruke posla jer zima je pokazala svoje zube, a temperature ispod ništice prijetnja su i divljim životinjama. Iako ih tijekom godine love, u zimskim se mjesecima lovci o divljači itekako brinu, piše AgroKlub.

U siječnju i veljači lov na grabežljivce

U siječnju i veljači organizira se kaže obavezni lov na grabežljivce, a nemalo je riječ o lisicama. Suočeni su lovci i s problemom pojave čagljeva koji traje već dvije godine, a prvi je to put u povijesti njihovog lovišta da im se ta životinja ukazuje na terenu. U Hrvatskoj se uglavnom radi o zlatnom čaglju, podvrsti te životinje iz porodice pasa koje ponajviše ima na poluotoku Pelješcu, susreće se u Slavoniji ali, ispostavilo se, i u drugim dijelovima zemlje.

Čagljevi su poznati strvinari koji u potrazi za hranom dolaze nadomak naseljenih mjesta gdje ih ljudi nerijetko miješaju s lisicama (parenje im počinje u siječnju ).

Lovostaj za srne, vepra, krmaču, zeca, fazane, šljuku 15.siječnja

Kako ističe sugovornik AgroKluba, upravo 15.siječnja, u skladu sa Zakonom o lovu, počinje lovostaj za srne, vepra, krmaču, nazime, fazana, šljuku, divlju patku, zeca. Izuzetak je lov na divlje svinje s tim da meta lovaca nisu krmače, jer su kaže one u to vrijeme već oplođene.

Unazad 10 godina doznajemo, stanje sa divljim svinjama sve je složenije, jer im je broj u porastu. Čine velike štete usjevima – a u potrazi za hranom divlja je svinja gotovo u jedan dan u stanju uništiti omanju njivu.

Rastući problem naleti vozila na divljač

Jedan od rastućih problema su i česti naleti vozila na divljač usprkos znakovima upozorenja. Ističu kako im je u ovim snježnim zimskim danima, obveza divljač i hraniti. U hranilišta tako donose kukuruz, ječam, zob odnosno sijeno i veće količine soli. Upravo je ona potrebna za srneću divljač, za koju nije zgorega oboriti i (po)koje stablo mekih listova.

Za životinje napraviti prtine

Divljači, ako je obilniji snijeg treba napraviti prtine kako bi se mogla lakše kretati do hrane. Valja joj osigurati i sočnije plodove poput jabuka, mrkve, ali i repe. Ako je zima duga, s puno vlage i niskim temperaturama, a zdravlje životinja narušeno osigurava im se i pomoć veterinara.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...