Pravilno bacanje jelke nakon praznika – ne gurajte ih u kante, a bome ni ne bacajte preko balkona

Nakon što raskitimo blagdansku jelku nameće se pitanje kamo s njom?

Najgora solucija je priključiti se ovogodišnjem trendu Splićana i zavijoriti je preko balkona. Sjećamo se i gospođe iz Zadra koja je bacajući jelku na isti način završila sa slomljenom rukom nakon što  ju je težina povukla preko ograde. No, čak i oni koji nisu toliko neodgovorni, u većini su još uvijek ekološki neosviješteni. Tako odbačena drvca možemo vidjeti svugdje po ulicama ili kako s ostalim otpadom stoje u kontejnerima.

A upravo je to najgore što možemo učiniti. Na odlagalištu nema dovoljno kisika i proces razgrađivanja trajat će poprilično dugo.

Stoga se građani se mole da ih odlože prema sljedećim uputama:

Pokraj spremnika od 1100 lit ili posuda 240/120/80 lit u koje odlažete komunalni (kućni) otpad, u ranim jutarnjim satima kako bi se izbjeglo moguće nastajanje štete od paljenja ili drugih oblika uništavanja istih, što se događa uglavnom u noćnim satima. Također, drvca možete odložiti i u spremnik u reciklažnom dvorištu u sklopu odlagališta otpada u Diklu.

Iz zadarske gradske Čistoće napominju kako odbačene jelke zbrinjavaju na posebno mjesto na otpadu, a uskoro je u planu njihovo iskorištavanje u svrhu izrade komposta kojim će se gnojiti gradske zelene površine.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...