Sukob zbog koncesije na Zrću mogao bi se pretvoriti u bitku za milijune

Zimski mir i tišina na Zrću, ali oko najpopularnije plaže podignula se velika bura. Nakon što je HDZ-ova Ličko-senjska županija raspisala natječaj za koncesiju na 20 godina, čija je procijenjena vrijednost 65 milijuna kuna, Mostov gradonačelnik Novalje tvrdi da je sve – nezakonito, donosi Dnevnik.hr.

“Sporno je da se donosi odluka o koncesioniranju protiv volje Grada Novalje jer Grad Novalja upravo se nalazi u postupku izrade urbanističkog plana uređenja. Mi ćemo u tom pravnom postupku, koji ćemo pokrenuti pred nadležnim tijelima u Republici Hrvatskoj, sigurno dobiti taj spor”, ističe Mostov gradonačelnik Novalje Ante Dabo.

Županija nema komentara na te najave.

“U ovom trenutku urbanistički plan za područje plaže Zrće nije dovršen. Što znači da se u ovom trenutku raspisuje koncesija bez prava gradnje”, pojasnila je Ana Rukavina Stilinović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ličko-senjske županije.

Dok Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture ističe da je riječ o pomorskom dobru upisanom još 2007., u Ministarstvu turizma ne spore da napeta situacija nije dobra za Zrće kao turističku meku.

“Dovođenje u pitanje raspisane koncesije na Zrću dovodi u pitanje gotovo kompletan turistički proizvod na toj destinaciji (…) Poštujemo i jedinicu lokalne samouprave i županiju i svakako nije dobro da ne postoji suglasje oko turističkog razvoja”, stoji u priopćenju Ministarstva turizma.

Gradonačelnik Dabo to nesuglasje smatra političkim sukobom uoči lokalnih izbora.

“To što, nažalost, HDZ radi i u Županiji i u Gradu Novalji je samo jedan neprincipijelan stav”, smatra Dabo.

U ličko-senjskom HDZ-u poručuju da nema govora o političkom obračunu. Županija, pak, ističe da će zaradu dijeliti oni, grad Novalja i država te da će se koncesija odnositi na prostor ispred klubova.

“Direktne povezanosti između postojećih klubova i budućeg novog koncesionara zapravo nema”, kaže Rukavina Stilinović.

Ili će je ipak biti. Jer za koncesiju se natječe i tvrtka koju su zajedno osnovali vlasnici klubova na Zrću. S obzirom na to da natječaj još uvijek traje, situaciju nisu htjeli komentirati. Građani Novalje različitog su mišljenja. Jedni smatraju da sve treba biti pod ingerencijom u kontroli grada, a drugi – da je Županija u pravu.

S obzirom na to da će prvi potez biti na pravosuđu, oko Zrća je već vruće. Iako ljetna sezona nije ni blizu početka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...