Tuna, Sushi & Wine Festival je spoj i razmjena iskustava kulturnih, povijesnih i prirodnih resursa Hrvatske i Japana

Turistička zajednica grada Zadra u suradnji s Gradom Zadrom, Japanskim Veleposlanstvom u RH, Ministarstvom turizma, Hrvatskom turističkom zajednicom, Hrvatskom gospodarskom komorom, TZ Zadarske županije i NPO JCEA Japanskim-hrvatskim Društvom razmjene te ostalim partnerima u projektu predstavlja program Tuna, Sushi & Wine Festivala 2017., koji će se održati u terminu od 01.-05. veljače 2017. godine.
Treći po redu Tuna, Sushi & Wine Festival predstavlja spoj i razmjenu iskustava kulturnih, povijesnih i prirodnih resursa Hrvatske i Japana zajedno s gastronomskim doživljajem.

Festival će biti podijeljen na stručni dio i program za javnost:
Stručni dio obuhvaća edukaciju i stručnu izobrazbu chefova zadarskih restorana u kulinarskim vještinama japanskih sushi majstora. Edukaciji će prisustvovati i učenici Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole u Zadru. Za japanske uzvanike i novinare planiran je obilazak i upoznavanje Zadra i Zadarske županije.
Festivalski program otvoren za javnost obuhvaća origami radionice u suradnji s Hrvatskim origami društvom u Arheološkom muzeju Zadar, posjet tuna farmi, prezentacije tradicionalnih japanskih borilačkih i obrambenih vještina u izvedbi zadarskih sportskih klubova, predavanje i izložbu fotografija o izlovu jadranske tune u Gradskoj loži, gastro događaj na Narodnom trgu, svečana gala večer u Arsenalu te javno otvorenje festivala uz tjedan posebne prigodne ponude specijaliteta od tune u zadarskim restoranima.
PROGRAM TUNA, SUSHI & WINE FESTIVALA 2017.

01.02.–05.02.
Izložba fotografija: „Izlov“ – službeno otvorenje Tuna, Sushi & Wine Festivala 2017. – Gradska loža u 11:00 sati
Opis izložbe: Jedan dan u izlovu tune
Fotograf: Danijel Kolega
Ulaz besplatan!

02.02.
Predavanje: Uzgoj tuna u Hrvatskoj – u sklopu izložbe fotografija Izlov u Gradskoj loži u 11:00 sati
Predavač: Krstina Mišlov
Dr.sc. Krstina Mišlov Jelavić sedam godina je radila kao biolog na uzgajalištu tuna u tvrtki Kali tuna d.o.o., posljednjih nekoliko godina radi kao voditelj proizvodnog pogona proizvoda ribarstva u tvrtki Mišlov d.o.o.. U 2013. godini doktorirala je na temu „Optimizacija ishrane tuna (Thunnus thynnus L. 1758) u kaveznom uzgoju“. Predstavnik je grupacije ribolova HGK pri savjetodavnom vijeću za Mediteran Europske Komisije (MEDAC).

Ulaz besplatan!
Opis predavanja: Uzgoj tuna se temelji na ulovu  mlađi u prirodi i njihovom dohranom u plutajućim kavezima. Postoje dva pristupa komercijalnoj proizvodnji tuna – tov  i uzgoj tuna. Kod tova tuna veći primjerci se love i dohranjuju tijekom kratkog razdoblja najčešće 4 do 6 mjeseci,  pri čemu je cilj povećanje količine masti koja pak ima velik utjecaj na cijenu japanskog tržišta tune. Uzgojem tuna uzgajaju se mladi primjerci tijekom 2 do 3 godine, radi povećanja mase ribe i promjene odnosa masti i mesa. Uzgojena tuna gotovo u cijelosti zadovoljava standarde sashimi tržišta, za razliku od tune iz ulova gdje je samo 30% vrhunske kvalitete. S obzirom na sezonske oscilacije u kvaliteti što je praćeno znatnim promjenama u cijeni tuna na Japanskom tržištu, 1992. godine u Australiji je pokrenut projekt uzgoja tuna. Intenzivnom hranidbom južne plavoperajne tune (Thunnus maccoyii) u plutajućim kavezima u vremenskom razdoblju od 3 do 6 mjeseci pokušalo se postići kvalitetu mesa koja zadovoljava potrebe zahtjevnog sushi i sashimi tržišta. Cilj uzgoja nije povećati biomasu već zadovoljiti specifične zahtijeve sushi i sahimi tržišta: sadržaja masti, boje i okusa.
Nekoliko godina kasnije skupina hrvatskih iseljenika je prenijela svoja iskustva i stečena znanja u Hrvatsku, te je 1996. godine zabilježen prvi pokusni tov tune u Hrvatskoj, s proizvodnjom od 36 t (Kali Tuna, o. Ugljan). U Hrvatskoj se uzgaja sjeverna plavoperajna tuna Thunnus thynnus. Danas su u RH aktivne 4 tvrtke za uzgoj tuna koje djeluju na 5 lokacija. U RH primarno možemo govoriti o tehnologiji uzgoja male tune, ali također i o tovu tuna..

02.02.–04.02.
Origami radionice u Arheološkom muzeju Zadar www.amzd.hr u suradnji s Hrvatskim origami društvom u tri termina: 10:00, 11:00 i 12:00 sati tijekom tri dana
Voditeljica origami radionice: Sanja Srbljinović Čuček

01.02.-05.02.
Tjedan specijaliteta od tune u zadarskim restoranima po promo cijenama

02.02.-03.02.- stručni dio – edukacija u Hotelijersko turističkoj i ugostiteljskoj školi
Edukacija pripreme tradicionalnih japanskih jela za učenike Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole zajedno s master sushi majstorima i poznatim zadarskim masterchefovima. Sudjeluju MBS TV show’s MASTERCHEF Toshihiro Nakatsuji, japanski sushi majstori zajedno s profesorima i učenicima Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole te zadarskim kuharima te pomocnim sushi majstorima iz Ginger Sushi, Samurai japanskih sushi restorana iz Zagreba i Splita.
GASTRO SUBOTA:
„Tuna specijaliteti na Narodnom trgu i sushi specijaliteti u Arsenalu“

DOGAĐAJ NA OTVORENOM S POČETKOM U 11:00 SATI

JUTARNJI PROGRAM NA NARODNOM TRGU I FORUMU U 11:00 SATI

04.02. – NARODNI TRG – gastro specijaliteti u 11:00 sati
* javno predstavljanje kulinarskih vještina i specijaliteta od tune zadarskih restorana na
Narodnom trgu
* otvorenje programa – izvedba Lijepe naše u interpretaciji sopranistice

* nastup grupe Funky Sisters
* Gradska loža – Izložba fotografija Izlov – fotograf Danijela Kolege
04.02. – FORUM – prezentacija tradicionlanih japanskih borilačkih i obrambenih vještina u izvedbi zadarskih sportskih klubova u 11:00 sati
Prezentacija korištenja samurai luka i strijele u suradnji s Kyudo klub Yumi na Forumu

Prezentacija Aikido obrambene borilačke u suradnji s Aikido klubom „Zadar“ na Forumu

Prezentacija obrambene borilačke u suradnji s Kendo klubom “Ouka” na Forumu

Arheološki muzej – origami radionica u suradnji s Hrvatskim origami društvom

04.02. – ARSENAL – GALA VEČER S POČETKOM U 20:00 SATI

VEČERNJI PROGRAM U ARSENALA
* piće dobrodošlice uz proizvode tvrtke Maraska
* otvorenje programa na Arsenala – izvedba Lijepe naše u interpretaciji sopranistice Mayumi Kamei
* performance rezanja tune u Japanu popularnog imena Maguro Kaitai
* buffet večera sa specijalitetima od tune (sushi i sashimi) uz povoljne cijene pića u suradnji s Udrugom zadarskih ugostitelja, Cehom ugostitelja Zadar i japanskih sushi majstora
* performance japanskih sushi majstora i priprema i degustacija sushi specijaliteta s pomoćnim sushi majstorima iz Ginger Sushi, Samurai japanskih sushi restorana iz Zagreba i Splita.
* MBS TV show’s MASTERCHEF, profesionalni kuhar i vlasnik lanaca VIP restorana te rezač tune Mr. TOSHIHIRO NAKATSUJI zajedno sa suradnicima, održat će performace za posjetitelje gala večeri u Arsenala i pokazati kako se reže riba potrebna za pripremu sushi-a, formiranje sushi-a i ostalih jela od tune uz pomoć sushi majstora iz Ginger Sushi, Samurai japanskih sushi restorana iz Zagreba i Splita.
* voditelj gala večere Frano Ridjan
* glazbeni nastup – japanska jazz pjevačica Kayoko Minami
* glazbeni nastup Jacques Houdek

Predstavljanje novog brenda – “ToroCro Maguru” je hrvatsko – japanski brend, prisutan na svjetskom sushi i sashimi tržištu. Njegovu kvalitetu i okus potvrđuju i 3 zlatne zvjezdice koje mu je dodijelio  iTQI (International Taste & Quality Insitute Brussels) i čime se Kali tuna izrazito ponosi. Uzgojena u netaknutoj okolini, ravno iz Jadrana: “ToroCro Maguro”, loved by sushi-lovers!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...