Cestitka_Uskrs

U prosincu bez posla ostalo 16.000 ljudi

Prema posljednjim podacima DZS-a, broj ukupno zaposlenih osoba u studenom spustio se na 1,377 milijuna osoba potvrđujući pad na mjesečnoj razini i četvrti mjesec zaredom, pišu RBA analitičari.

Na nastavak pogoršanja pokazatelja zaposlenosti na mjesečnoj razini ukazuju i posljednji podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prema kojima je u prosincu broj osiguranika iznosio 1,440 milijuna što je za 16.636 osoba manje u odnosu na studeni (mjesečni pad od 1,1 posto), prenosi Tportal.hr.

Premda zamjetne metodološke razlike ne dopuštaju konzistentnu usporedbu podataka iz dvaju navedenih izvora, činjenica je da ukazuju na istovjetne trendove na mjesečnoj razini.

Tako je prema podacima HZMO-a, u prosincu i peti mjesec zaredom zabilježen pad broja osiguranika na mjesečnoj razini, no istovremeno je i potvrđen trend rasta zaposlenosti na godišnjoj razini koji je neprekidno prisutan od ožujka 2015. godine. Ukupan broj osiguranika u prosincu prošle godine bio je viši za 26.551 u odnosu na isti mjesec 2015. godine (godišnji rast od 1,9 posto).

‘Premda ne iznenađuju mjesečna pogoršanja pokazatelja (ne)zaposlenosti koja su uobičajeno prisutna tijekom posljednjeg tromjesečja (s odmakom od glavne turističke sezone), činjenica je da se istovremeno povećanje zaposlenosti na godišnjoj razini ne odvija jednakim intenzitetom kao i smanjenje nezaposlenosti. Posljedično razmjerno snažnijem smanjenju broja nezaposlenih u odnosu na relativno slabiji porast broja zaposlenih, dolazi do nepovoljnog trenda u kretanju radno aktivnog stanovništva’, pišu RBA analitičari.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...